Een Canarisch referentiebedrijf

Geschreven op 02/04/2021


Naviera Armas werd opgericht in 1941 en is uitgegroeid tot de belangrijkste rederij op de Canarische Eilanden. Het heeft meer dan vijftig schepen gehad gedurende de verschillende groeifasen.

Naviera Armas vindt zijn oorsprong op Lanzarote toen de oprichter, Antonio Armas Curbelo, zijn bedrijf startte met boten met houten romp en later met zeilboten voor het transport van zout en andere vrachten. Wat later schakelde hij over op schepen met een stalen romp met dieselaandrijving en stoommachines, waarmee het zijn commerciële activiteiten buiten de eilandgrenzen uitbreidde en bekendheid verwierf.

Het ondernemerschap zit ook in het bloed van zijn zoon Antonio Armas Fernández, de huidige president van het bedrijf. Hij is zich bewust van de nieuwe trends in de sector en is verantwoordelijk voor de introductie in 1975 van de eerste twee vrachtschepen op de Canarische Eilanden, die ook auto’s en vrachtwagens vervoerden en die tussen de eilanden voeren onder de namen Volcán de Yaiza en Volcán de Tahíche.

In 1995 was er een belangrijke wijziging in de strategie van het bedrijf, toen werd besloten om de markt voor vracht- en passagiersschepen te betreden. Het omvatte de aankoop van twee nieuwe veerboten die werden gebouwd in Vigo met de namen Volcán de Tauce en Volcán de Tejeda. Later werden deze twee veerboten vervangen door vier nieuwe eenheden, gedoopt met de namen van Canarische vulkanen: de Volcán de Tindaya, de Volcán de Tamasite, de Volcán de Timanfaya en de Volcán de Taburiente.

Dit bracht een aanzienlijke investering met zich mee maar het betekende ook een grote kwalitatieve sprong voorwaarts wat ertoe heeft bijgedragen dat Naviera Armas de belangrijkste Canarische rederij is geworden.