Een koning, een meisje en een brug

Geschreven op 06/04/2021


115 jaar geleden bezocht de koning van Spanje, Alfonso XIII, Tenerife voor het eerst. Een historische gebeurtenis die een veelvoud aan anekdotes achterliet. Verhalen die in die tijd niet in de pers verschenen maar die dankzij mondelinge overlevering in leven werden gehouden.

Dit was ook het geval voor wat er in Santa Úrsula en La Victoria gebeurde bij het bezoek van de vorst. De twee gemeenten hadden een originele act bedacht om de vorst te verrassen met één groot doel: een brug over het ravijn dat hen scheidde.

De voormalige burgemeester van La Victoria begon een onderzoek halverwege de jaren tachtig, toen hij bij toeval en via de voormalige burgemeester van Santa Úrsula een fotokopie ontving van het dossier over de constructie van de brug van gewapend beton over de Barranco Hondo. Dat stimuleerde hem om verder onderzoek te doen en een studie te maken over dit onderwerp.

In dit verhaal gaat het over een koning, een meisje en een brug. Het voorval vond plaats op 28 maart 1906 op de dag dat Alfonso XIII door de steden in het noorden reisde, van Santa Cruz de Tenerife tot in de vallei van La Orotava.

Het begon allemaal met een rit per tram naar Tacoronte. De tram van de koning was rijkelijk versierd. Samen met de koning maakten hare majesteit de koningin, haar zuster Infanta Teresa en haar echtgenoot, drie ministers, generaal Pacheco, de gravin van Mirasol en de markiezen van Villamayor en San Felices de reis, allemaal met hun respectievelijke assistenten. In een andere tram bevonden zich de rector van de Universiteit van Sevilla en andere autoriteiten, aldus de burgemeester.

Vervolgens zette de entourage van de koning hun toch verder in verschillende auto's van Tacoronte naar La Orotava. Bij de ingang van de dorpen stond er overal een ‘triomfboog’. Alle mensen stonden langs de weg om voor de vorst te applaudisseren en toe te juichen. En toen het voertuig van de koning de boog van La Victoria naderde, daalde een charmant zesjarig meisje in een engelenkostuum ervan af, gezeten in een mand versierd met bloemen en fruit. De auto stopte en het meisje gaf de koning een brief, ondertekend door de autoriteiten van La Victoria en Santa Úrsula, waarin ze de bouw van de brug over de Barranco Hondo vroegen om de communicatie tussen beide gemeenten te vergemakkelijken. De koning aaide over het hoofd van het meisje, pakte het papier en gaf opdracht om de brug zo snel mogelijk te bouwen. Een geweldig project dat slechts drie jaar later werkelijkheid werd.

De brug werd ingehuldigd op 20 maart 1909, twee jaar eerder dan gepland en de kostprijs bedroeg 146.178 peseta's. De Diario de Tenerife berichtte een paar dagen later over het belang van deze brug waarvan ze hoopten dat het de uitbreiding van de tram naar de vallei van La Orotava mogelijk zou maken, een wens die nooit werd vervuld.

Er is weinig bekend over het meisje dat, verkleed als engel, koning Alfonso XIII zover kreeg dat een historische eis van deze twee gemeenten realiteit werd. Ze heette Ana en ze kwam uit een familie met de bijnaam Las Españolas. Ze werd voor deze missie gekozen omdat haar vader als griffier werkte in Santa Úrsula. Men weet enkel dat ze op jonge leeftijd naar Brazilië emigreerde.