Door de opwarming van de aarde dreigt 70% van de eilanden in woestijn te veranderen

Geschreven op 13/04/2021


De opmars van woestijnvorming is een van de belangrijkste uitdagingen voor het bosbeheer van de Canarische Eilanden. De veranderingen, die door de opwarming van de aarde worden veroorzaakt, dreigen 70% van het oppervlak van de eilanden in kleine woestijnen te veranderen en kunnen oplopen tot 100% in gevallen zoals Fuerteventura.

Bodembescherming houdt rechtstreeks verband met de toestand van de Canarische woudmassa die, hoewel deze de afgelopen jaren is toegenomen, soms voldoende beheer en investeringen mist om zich te kunnen aanpassen aan de ongunstige verschijnselen ten gevolge van de opwarming van de aarde.

We zijn nog op tijd om maatregelen te nemen om de woestijnvorming op de archipel tegen te gaan voordat het te laat is, benadrukt een groep onderzoekers en bosbouwtechnici, die onlangs een boek hebben gepresenteerd dat gewijd is aan de uitdagingen van de bosbouwtechniek op de Canarische Eilanden.

Het boek met de titel ‘Uitdagingen van bos- en milieubeheer op de Canarische eilanden in de 21e eeuw’, werd geschreven door bosbouwingenieur en professor aan de Universiteit van La Laguna, Juan Carlos Santamarta en bosbouwingenieur Jorge Naranjo.

Het bos van de Canarische Eilanden is onze verzekering tegen de klimaatverandering, zegt Santamarta, die erop wijst dat het daarom noodzakelijk is om ze te beschermen en op een duurzame manier te beheren.

Het bosbeheer moet verbeteren en er zijn meer investeringen nodig. Het is niet voldoende om bomen te planten, het is belangrijk dat het hele ecosysteem weer functioneert. Daarom is het soms nodig om bosbouwkundige handelingen uit te voeren, zoals het kappen van bomen om plaats te maken voor andere, productievere soorten en zo het verlies aan biodiversiteit te voorkomen.

Daarom moet er ook een onderscheid gemaakt worden tussen de bomen die deel uitmaken van de endemische soorten van de eilanden, die voorlopers zijn van de unieke ecosystemen, en talloze andere soorten, die op de een of andere manier op de eilanden zijn geïntroduceerd.

In sommige ravijnen hebben we opgemerkt dat Canarische wilgen zijn verdwenen en vervangen zijn door andere geïntroduceerde soorten zoals de katwilg, waardoor unieke ecosystemen verloren gaan, die erg moeilijk te herstellen zijn.

Maar de vegetatiebedekking van de Canarische Eilanden wordt op verschillende fronten bedreigd. De bossen hebben een grote vijand, namelijk het vuur. Hevige branden zullen steeds vaker voorkomen naarmate de temperatuur stijgt​.

Na een bosbrand wordt de bodem ondoordringbaarder, wat leidt tot een verlies aan functionaliteit en biodiversiteit, zegt de expert. De regen kan niet meer indringen in de bodem met als dubbel gevolg: de watervoerende lagen worden niet gevoed en bij regenval ontstaan er overstromingen in de ravijnen met de nodige schade tot gevolg.

Om al deze redenen hebben we een dynamisch bosbeleid nodig met het vermogen tot innovatie en investeringen, aldus Santamarta.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).