In de gofio-molen El Calvario, in Tacoronte, is nog een groot deel van de machinerie bewaard gebleven zoals de machines die de molen in beweging brachten of het graan roosterden. Ook de houten toog, waar veel mensen zich neerzetten om een babbeltje te doen. Want de molen was een echte ontmoetingsplaats, waar de mensen hun verhalen vertelden, terwijl ze het graan toastten of op hun beurt wachtten. Zo herinnert José Miguel Dávila zich dat hij in het jaar 2000 samen met zijn zus zijn huiswerk maakte, zittend op een kruk aan de toog.
Sindsdien schreeuwt de oude molen om SOS omdat die dreigt te vervallen als er niet snel wordt opgetreden. Het grootste probleem zit in het dak omdat het verlaagde plafond is bezweken en de pannen beetje bij beetje zijn verschoven en alle dwarsbalken, die het dak ondersteunen, zijn in zeer slechte staat, zegt José Miguel.
In 2019 startte een groep vrienden en kennissen het initiatief om de oude molen te "redden". Ze probeerden de oude dieselmotor te starten en enkele onderdelen te herstellen, maar de pandemie gooide roet in het eten en nu zoeken ze naar een manier om er het ‘huis van de gofio’ of een soort museum van te maken, zodat de traditie van het malen van dit graan niet verloren gaat.
Gelegen op een idyllische plek, in het oude gedeelte van de gemeente, lijkt het herstel vrij gecompliceerd te worden omdat de eigendom toebehoort aan verschillende erfgenamen, waarvan sommige onvindbaar zijn en andere afstand hebben gedaan van de erfenis. Ook de familie van José Miguel is één van de erfgenamen.
Ondanks dat de molen in 1988 als patrimoniaal belang werd geclassificeerd in het ‘Plan General de Ordenación del municipio’, doet de gemeenteraad niets en zet het verval zich steeds verder door.
Daarom hebben de vrienden vorige week aan de voorkant van de molen de tekst aangebracht: 'Molino de gofio, ik ben erg ziek, de gemeente beschermt me niet'. Dit heeft in de gemeente voor de nodige reacties gezorgd. De burgemeester, José Daniel Díaz, verklaarde dat er momenteel een dossier is opgestart in overeenstemming met de Canarische Erfgoedwet waarin staat dat de openbare besturen de verplichting hebben om op te treden ter verdediging van het erfgoed en dat doen we ook, aldus de burgemeester. Sinds februari wordt alle nodige informatie verzameld om een goede evaluatie te maken die nodig is om de molen te redden.
José Miguel Dávila, die momenteel ook de "voorlopige" voorzitter is van de vereniging, die de El Calvario-molen probeert te redden, is ervan overtuigd dat er veel mensen zijn die willen meewerken aan het herstel ervan, omdat het deel uitmaakt van de geschiedenis en het erfgoed van de stad.
LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!
Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com