BARRANCO DE LOS COCHINOS

Geschreven op 07/11/2021
Marc Vanderbruggen


Op zoek naar de verborgen trap diep in de barranco

In de buurt van Los Silos in het noorden bevindt zich een barranco die diep verscholen zit in het Teno massief. Je kunt deze barranco enkel bereiken na een wandeling van een vijftal kilometer vanuit Los Silos. Diep in de barranco zit er een trap verscholen, de "escalaria" waar een enorme rotsblok de trap half afgeklemd heeft. De barranco is op deze plaats ook op zijn smalst en de rotswanden bereiken hoogtes van bijna 200m.....Een uitgebreid verslag van de wandeling van de maand volgt hieronder.

Juli 2020, de zomer van de Corona-crisis viel al bij al nogal mee. Tenerife was relatief rustig en onze wandelingen zijn sowieso steeds corona-proof. Hoe minder volk we tegenkomen, hoe beter.

We trokken dit keer naar Los Silos in het noorden op zoek naar de beruchte trap diep in de Barranco de los Cochinos. De wandeling begint rustig in stijgende lijn via het bestaande wandelpad naar de Cuevas Negras. Een prachtige omgeving siert het landschap en bovendien was het weer gunstig, want het kan hier nogal eens grijs en regenachtig zijn. We volgen de PR-TF53 tot we aan de splitsing komen waar het pad naar de Cuevas Negras links naar boven loopt en er rechts nog een pad loopt waar 'privado' op staat. We kiezen het pad rechts waar 'privado' op staat en volgen dit tot aan de kleine finca. Om de Barranco te bereiken moeten we inderdaad door een lokale finca (boerderij) . De super-vriendelijke eigenaars hadden er geen probleem mee dat we hier moesten passeren, er komen hier regelmatig wandelaars voorbij zeiden ze. Maar het is toch aangewezen om toelating te vragen aan de eigenaar.

Eens de finca voorbij versmalt het pad algauw en is bij momenten sterk overgroeid. Maar je kan het pad wel steeds goed volgen. Het pad kronkelt verder en het zicht links en rechts is bij momenten zeer imposant! De barranco versmalt ook zienderogen en de rotswanden hoog boven geven minder en minder zonlicht door wat goed uitkwam op deze warme zomerdag.

Het gaat op en neer door de barranco, over kleine rotsen en op het laatst bereiken we de uitgang van een oude mijn, waar een oud spoor en karretje nog een vroeger verleden doet herinneren.

Dan is het nog 150m tot aan de bewuste trap. Eens aangekomen leunt deze locatie zich om fantastische plaatjes te nemen.

Je kan de trap makkelijk op waar de barranco echt op zijn smalst is. Wie hier nog verder wil doet dit echt op eigen risico, maar het kan. Wel rekening houden dat het water uit het kanaaltje hier soms wat dieper is. Wij namen in ieder geval genoegen om hier even te pauzeren en terug te keren op onze stappen na het nemen van de nodige foto's.