Quirónsalud, specialisten in ischias pijn

Geschreven op 26/10/2023


Ischias is een van de belangrijkste oorzaken van patiënten in de traumatologie en op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Hoewel de pijn meestal binnen een paar dagen afneemt, is het raadzaam om naar een specialist in pijnbehandeling te gaan als de pijn te erg is en er geen verbetering wordt bereikt met pijnstillers.

"De meest voorkomende oorzaak van ischias," zegt Dr. Jesús de Santiago, specialist op de pijnafdelingen van de ziekenhuizen Quirónsalud Tenerife, Quirónsalud Costa Adeje en Quirónsalud Vida, "is meestal een verandering in de vorm van de tussenwervelschijf, met een verplaatsing van de gebruikelijke positie, bekend als protrusie of hernia. Een andere veel voorkomende oorzaak is een vernauwing van het kanaal waardoor de zenuwen de wervelkolom verlaten. Daarnaast kan stenose van het wervelkanaal, veroorzaakt door verkalking van de ligamenten, artrose van de gewrichten of schijfaandoeningen, resulteren in het samendrukken van de spinale zenuwen.

Symptomen van ischias

De symptomen van ischias zijn heel herkenbaar en Dr. De Santiago beschrijft ze als volgt:

- Pijn die langs verschillende delen van het been / de arm / de borst of de buik loopt.

- Gevoel van gevoelloosheid in een specifiek deel van het been / de arm / de borstkas of de buik.

- Gevoelens van elektriciteit, overgevoeligheid of een branderig gevoel in specifieke delen van het been / de arm / de borst of de buik.

- Motorische zwakte van het pijnlijke gebied.

 

Ischias behandeling bij Quirónsalud

Voor de behandeling van ischias is het essentieel dat de specialist de juiste diagnose stelt om de patiënt de juiste behandeling te kunnen geven. Om het juiste niveau van zenuwcompressie te bepalen, is het essentieel om een specialist te bezoeken en tests te ondergaan zoals magnetische resonantiebeeldvorming of in sommige gevallen elektromyografie.

Ongeacht de verschillende technieken en behandelingen die worden gebruikt, zorgen ze voor een aanzienlijke verlichting van de pijn (meer dan 80%) gedurende een periode van meer dan zes maanden.

De technieken die worden gebruikt in de pijnafdelingen van Quirónsalud Tenerife, Quirónsalud Costa Adeje en Quirónsalud Vida om ischias te behandelen zijn:

- Lumbale epidurale infiltratie. Dankzij het gebruik van röntgenstralen plaatsen specialisten medicijnen naast de compressie van de ruggenmergzenuwen, waardoor de pijn op de plaats waar deze wordt veroorzaakt, wordt verlicht. Deze behandeling is effectief en snel.

- Radiofrequentie van het achterwortel ganglion van de ruggenmergzenuw. Bij deze neuromodulerende behandeling plaatst de arts een naald die elektriciteit uitzendt om de pijnoverdracht te moduleren in het gebied van het centrale zenuwstelsel waar de pijninformatie wordt geïntegreerd.

- Neurostimulatie van het achterste ruggenmerg. Dit is een geavanceerde behandeling waarbij een elektrode op de ruggengraat van de patiënt wordt geplaatst. Dankzij de toepassing van continue elektrische stroompjes zijn specialisten in staat om de pijn van ischias te maskeren. Deze behandeling wordt aanbevolen voor patiënten die een operatie aan de wervelkolom hebben ondergaan en bij wie de pijn na de operatie aanhoudt of verergert.

- Intradiscale behandelingen met regeneratieve geneeskunde. Het doel is om pro-regenererende stoffen van de patiënt zelf (serum verrijkt met bloedplaatjes en cytokinen met regenererende en ontstekingsremmende eigenschappen) in verschillende delen van de verslechterde schijf te deponeren, waardoor situaties van discusartrose, protrusies en discusherniaties verbeteren.

- Intradiscale behandelingen met radiofrequentie/laser of stoffen. Deze worden rechtstreeks aan de binnenkant van de beschadigde schijf aangebracht. Dankzij een fysisch (laser of radiofrequentie) of chemisch effect verminderen ze het volume van de hernia en verminderen ze de druk op de zenuw, waardoor de pijn tot een minimum wordt beperkt of verdwijnt.

"Sommige van deze behandelingen, zoals intradiscale behandelingen, kunnen definitief zijn, terwijl neurostimulatie wordt toegepast bij patiënten die al een operatie hebben ondergaan en jarenlang verlichting biedt", zegt de specialist van Quirónsalud.

De pijnafdelingen van Quirónsalud Tenerife, Quirónsalud Costa Adeje en Quirónsalud Vida bestaan uit specialisten op het gebied van pijnbehandeling (anesthesiologen, revalidatiespecialisten, traumatologen), die nauw samenwerken met andere specialisten zoals neurochirurgen, radiologen, endocrinologen, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en specialisten op het gebied van biomechanica (zoals podologen) om elke patiënt een uitgebreide en persoonlijke service te bieden, gericht op de behandeling van alles wat met de pijn van elke patiënt te maken heeft.