Korte berichten - deel 1

Korte berichten - deel 1

Geschreven op 22-05-2020


139 repatriërings- en retourvluchten vanop de Canarische Eilanden sinds het begin van de pandemie.

Vanop de Spaanse luchthavens werden meer dan 800 essentiële retour- en vrachtvluchten uitgevoerd met ondere andere medische benodigdheden. Dankzij deze operaties konden duizenden mensen terugkeren naar hun land van herkomst, evenals de levering van medische benodigdheden om de pandemie het hoofd te bieden.

Sinds het begin van de gezondheidscrisis heeft Aena haar inspanningen gericht op de exploitatie van deze essentiële vluchten zoals de overdracht van kankerpatiënten, noodvluchten, operaties van de Nationale Transplantatieorganisatie en het repatriëren van toeristen.

Deze vluchten, uitgevoerd op 18 luchthavens, hebben meer dan 80 landen met elkaar verbonden en hebben zowel Spaanse staatsburgers in het buitenland als buitenlanders die in Spanje waren in staat gesteld terug te keren naar hun land van herkomst.

De luchthavens met het grootste aantal repatriërings- en retourvluchten zijn Adolfo Suárez Madrid-Barajas met 158 ​​vluchten, gevolgd door Gran Canaria met 62, Tenerife Zuid met 53 en Josep Tarradellas Barcelona-El Prat met 47 vluchten.

Vooral de luchthavens op de Canarische Eilanden registreerden veel vluchten vooral aan het begin van de repatriëring, aangezien veel buitenlanders op vakantie waren op deze bestemming. In totaal hebben de luchthavens van Gran Canaria, Tenerife Zuid, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma en Tenerife Noord 139 repatriëring- en retourvluchten uitgevoerd.Oplichters opgepakt op Tenerife

Agenten van de Nationale Politie hebben twee mannen van 47 en 49 jaar oud op Tenerife gearresteerd, een van hen met talloze veroordelingen, voor fraude en identiteitsdiefstal van de commerciële identiteit van een bedrijf in Valencia.

De daders deden aankopen bij groothandelsbedrijven in Las Palmas de Gran Canaria en Jaén en betaalden met ongedekte cheques.

Het onderzoek begon afgelopen april toen de Nationale Politie een klacht ontving van een zakenman uit de hoofdstad van Gran Canaria die een groothandel in voedsel en basisproducten heeft. Hij verklaarde een bestelling te hebben ontvangen van een in Valencia gevestigd bedrijf om goederen ter waarde van 5.195 euro naar het eiland Tenerife te verzenden en de betaling via cheques te doen.

De zakenman uit Gran Canaria had echter zijn twijfels en besloot om contact op te nemen met de firma in Valencia. De zaakvoerder verzekerde dat hij geen enkele financiële transactie met hen had gedaan. Vanaf hier begon een politieonderzoek waardoor de frauduleus gekochte goederen voor een waarde van 25.000 euro kon worden gevonden in een magazijn in de stad Güimar op Tenerife. Alle producten werden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

Het onderzoek loopt nog steeds ​​en verdere arrestaties zijn in dit verband niet uitgesloten.Canarische noodinkomen voor 38.000 gezinnen zonder inkomen

De minister van Sociale Rechten en Gelijkheid, Noemí Santana, heeft woensdag in de plenaire zitting van het parlement verzekerd dat het Canarische noodinkomen "fundamenteel" is en dat het een overbruggingshulp zal zijn voor meer dan 38.000 gezinnen zonder inkomen.

Het noodinkomen is een van de urgente sociale maatregelen gericht op mensen in kwetsbare situaties als gevolg van de gezondheidscrisis en het kan voorkomen dat veel gezinnen in een uitzichtloze situatie terecht komen.

Verder wees ze erop dat er extra maatregelen worden genomen om de 13.000 schoolkinderen te helpen die het nulquotum genieten. Dat wil zeggen dat deze kinderen dagelijks geen volwaardige maaltijd krijgen gezien hun gezinssituatie. Normaal kregen al deze kinderen een maaltijd aangeboden op school maar door de sluiting wordt nu de mogelijkheid bekeken om maaltijden aan huis af  te leveren.