Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 22-05-2020


Canarische Eilanden beëindigen de zoektocht naar Covid-19 in de woonzorgcentra

Volksgezondheid van de Canarische Eilanden heeft de opsporing van Covid-19 onder de bewoners en werknemers in de woonzorgcentra op de eilanden voltooid, waarbij 34 positieven werden geregistreerd op 13.553 mensen die werden onderzocht. De screening die in 137 centra is uitgevoerd, heeft er dus toe geleid dat 14 bewoners van de 7.475 positief testten op het coronavirus evenals 20 professionals op een totaal van 6.078 werknemers.

Zoals gerapporteerd door de regionale directie, draagt ​​deze screening bij aan de directe acties die zijn uitgevoerd in de woonzorgcentra waar sinds het begin van de pandemie positieve gevallen werden gedetecteerd. Sindsdien werden er diagnostische analyses uitgevoerd op de werknemers en bewoners in de centra die symptomen van het virus vertoonden.

In totaal is Covid-19 sinds het begin van de pandemie bij 161 mensen gediagnosticeerd onder de werknemers en bewoners in de ouderencentra. Ondertussen werden er 18 sterfgevallen gemeld onder de bewoners in de Autonome Gemeenschap, waarvan 17 in de centra op Tenerife en één op Gran Canaria.Al meer dan 850 slangen gevangen op Gran Canaria in 2020

Het Post-LIFE-project heeft al meer dan 850 vangsten van de Californische koningsslang (Lampropeltis Californiae) geregistreerd in 2020, een cijfer dat gelijk is aan het totale aantal gedetecteerde exemplaren in gans het jaar 2016. Deze gegevens zijn vrijgegeven in het kader van de laatste werkvergadering tussen de organisaties die bij dit project zijn betrokken.

De aanzienlijke stijging wordt verklaard door de aanwezigheid en de toename van het aantal manschappen op het terrein die deze slangen opsporen en de gunstige omstandigheden die zich in deze tijd van het jaar hebben voorgedaan voor het voortbestaan ​​van deze soort.

Er wordt echter voor gewaarschuwd dat de Californische koningsslang een grote bedreiging vormt voor de ‘lagarto gigante’ (reuzenhagedis). Om dit probleem op te lossen, moet de regering van de Canarische Eilanden en de bevolking nauw samenwerken. Het bewustzijn van de burger over dit probleem blijft essentieel bij de bestrijding van deze soort, aangezien meer dan de helft van de vangsten blijft plaatsvinden na een telefonische waarschuwing via de 112. Bovendien werd de app ‘LAMPROPELTIS’ gelanceerd voor het melden van waarnemingen van dit type slang.Fuentealta schenkt meer dan 40 duizend liter water aan sociale organisaties

Fuentealta, het watermerk van de CIO-groep, heeft tijdens de alarmtoestand meer dan 41.000 liter flessenwater geschonken aan verschillende ngo's en verenigingen die mensen zonder middelen ondersteunen tijdens de COVID-19-pandemie.

Rode Kruis, Caritas, parochies, voedselbanken en verschillende gemeenten van het eiland zijn enkele van de begunstigde organisaties. Het water werd afgeleverd in verschillende formaten om aan de behoeften van gebruikers te voldoen met flessen van 0,33 liter tot bussen van 5 en 8 liter.

Dit initiatief sluit aan bij de samenwerking dat Fuentealta regelmatig onderhoudt met meer dan vijftien sociale organisateis om te voorzien in de behoeften van de mensen die in moeilijkheden verkeren.

De commercieel directeur van het Canarische bedrijf, José María Cortés, legde uit dat ze met deze schenking hebben getracht om de mensen te helpen die het meest lijden onder de huidige economische- en gezondheidscrisis. In die zin benadrukte hij ook alle inspanningen van de Fuentealta-arbeiders. We waarderen het doorzettingsvermogen van onze medewerkers die onze filosofie delen en deze actie mede mogelijk hebben gemaakt, zo zegt hij.Het dennenbos, dat afgelopen zomer op Gran Canaria is verbrand, komt terug tot leven

Het dennenbos, dat afgelopen zomer door de branden op Gran Canaria werd vernield, komt opnieuw tot leven. Het is bijna een metafoor van hoop voor de economische en gezondheidssituatie op de Canarische Eilanden. De Canarische den is wonderbaarlijk beschermd tegen het vuur met een schors die als een schild fungeert, de knoppen beschermd door de dennennaalden en de zaden beschermd door de dennenappels. Er groeien dus niet alleen nieuwe dennen maar de toppen van de verbrande dennenbomen kleuren terug groen.

Bijna 100% van de Canarische dennen, die zijn verbrand, zijn in hergroei. De Canarische pijnboomsoort groeit opnieuw ongeveer zes maanden na de branden, afhankelijk van de intensiteit van het vuur, de regen en de gezondheid van de den. Dit endemisme kan bijna 50 meter hoog worden en zijn vermogen om de vlammen te overleven is onder andere een van de redenen waarom de Cabildo de bergflanken met deze soort herbevolkt.