Proefproject op de Canarische Eilanden om Covid-19 op te sporen

Proefproject op de Canarische Eilanden om Covid-19 op te sporen

Geschreven op 22-05-2020


De ministeries van Volksgezondheid werken samen met het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie bij de lancering op de archipel van een proefproject met een mobiele applicatie voor het opvolgen van personen die geïnfecteerd zijn met Covid-19.

Dit soort applicaties registreert de bewegingen van mensen die het virus hebben opgelopen en stelt hun contacten ervan op de hoogte dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan een besmetting, waardoor de verspreiding van de pandemie kan beheerst worden. Indien de app in de hele Europese Unie wordt gebruikt en databases op Europees niveau zal delen, zal het volgen van besmette personen bijdragen aan het kennen van de toestand van de pandemie in elke regio.

Deze nieuwe mobiele applicatie wordt al in andere landen zoals Korea gebruikt en levert goede resultaten op en het wordt geaccepteerd door de bevolking. Het zal het werk van overheid- en gezondheidsteams vergemakkelijken die passende maatregelen moeten nemen om de impact van de pandemie te verminderen. Weten hoe het virus in een bepaalde regio evolueert, helpt in de eerste plaats maatregelen te nemen bij de-escalatie en de terugkeer naar de normaliteit, maar ook om mogelijke uitbraken van het virus snel te stoppen door de geïnfecteerden onmiddellijk te isoleren.

Door zijn geografische ligging als archipel en als bekende toeristische bestemming heeft de centrale overheid de Canarische Eilanden uitgekozen waar dit project als eerste zal worden geïmplementeerd. Het zal bijdragen tot een veilige bestemming, aangezien de app de controle mogelijk maakt van de bewegingen van het virus. De regering benadrukt dat deze app de identiteit en privacy van de gevolgde personen zal respecteren en altijd de naleving van de wet op de bescherming van persoonsgegevens garandeert.