Stranden zonder controle in het noorden

Stranden zonder controle in het noorden

Geschreven op 23-05-2020
Guy Devos


Als Tenerife vanaf maandag naar fase 2 opklimt, kunnen de burgers gebruik maken van en genieten van een langverwacht voorkeursmoment, namelijk de opening van de stranden en de badzones.

Playa Jardín, Martiánez en San Telmo in Puerto de la Cruz, El Socorro in Los Realejos, Playa de la Arena en de natuurlijke zwembaden van Mesa del Mar en El Pris in Tacoronte, Playa de Las Arenas in Buenavista, el Charco del Viento in La Guancha en het strand La Caleta de Interián in Garachico zijn de publieke plaatsen die hoogst waarschijnlijk voor het publiek zullen worden heropend.

La Orotava heeft besloten om de datum uit te stellen tot 29 mei, aangezien de gemeentelijke ambtenaren nog steeds onderzoeken wat de beste maatregelen zijn om maximale veiligheid in El Bollullo te garanderen, aangezien de toegang tot Los Patos gesloten blijft.

De gemeenteraden hebben zich dagenlang voorbereid op deze stap, die niet altijd zonder problemen verloopt. Een van de belangrijkste maatregelen is de capaciteit om de door het ministerie van Volksgezondheid vastgelegde veiligheidsafstanden in acht te nemen. Tot nu toe was dit geen probleem omdat er geen wettelijke limiet was voor de toegang en dus geen enkele administratie het exacte aantal gebruikers kende die straks op de heropende locaties mogen plaatsnemen.

Wij vermoeden dat de meeste gemeenten afschermende middelen zullen aanwenden om de ruimtelijke zone in het zand af te bakenen. Twee meter is de afstand die moet bewaard worden tussen mensen die niet tot dezelfde familie behoren. De gemeentelijke overheden vertrouwen op het verstand en het goede gedrag van de burgers, maar toch zullen politionele diensten een oogje in het zeil houden.
De lokale politie is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de maatregelen en de veilige afstanden en zal boetes uitschrijven aan wie zich niet aan de regels houdt.

In het specifieke gevallen zullen de openbare toiletten in recreatieve centra open zijn, maar kleedkamers en douches blijven gesloten. Op bepaalde strandzones kunnen gekwalificeerde badmeesters zorgen voor de zwemveiligheid. Niet alle strandzones worden afgebakend, maar als er zich incidenten voordoen zal het hele strand onmiddellijk en onherroepelijk worden gesloten.