Korte berichten - deel 2

Korte berichten - deel 2

Geschreven op 23-05-2020


De 'luxe' om naar buiten te gaan kost elke Canariër bijna 30 euro per maand

De luxe om midden in de pandemie de straat op te gaan in overeenstemming met de nieuwe regelgeving die het gebruik van een masker verplicht, kost elke Canariër minimaal 28,50 euro per maand. Of wat hetzelfde is, elke inwoner van de eilanden moet ongeveer 6,65 euro per week betalen om chirurgische maskers te verkrijgen, en dit om vier uur per dag in de drukke straten te kunnen rondwandelen of de bus te nemen.

Deze witte maskers aan de binnenkant en blauw aan de buitenkant met twee elastische banden aan de zijkanten worden het meest aanbevolen en zijn de beste om op straat te dragen. Gezien hun effectiviteit, duur (vier uur) en de lage obstructie van de luchtwegen zijn ze beter geschikt dan de PPE-maskers die meer worden aanbevolen "in zorgomgevingen". Hoewel ze langer meegaan, bemoeilijken ze de ademhaling en vooroorzaken soms huidletsels.Waarschuwing voor bosbrandgevaar op Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro

De regering van de Canarische Eilanden zal via het directoraat-generaal Veiligheid en Noodsituaties vanaf 7.00 uur vandaag de alarmsituatie uitroepen vanwege het risico op bosbranden in de hoger gelegen gebieden van alle eilanden van de westelijke provincie (Tenerife, El Hierro, La Palma, La Gomera ) en Gran Canaria.

Dit besluit is genomen rekening houdend met de hoge temperaturen die worden verwacht tussen de 28 en 34 graden op de westelijke eilanden en tot 36 graden op Gran Canaria en een nog hogere temperatuur is lokaal niet uitgesloten.De meeste begraafplaatsen in het Zuiden van Tenerife zijn vanaf gisteren geopend

Vrijwel alle gemeentelijke begraafplaatsen van de 12 gemeenten, die deel uitmaken van de regio Zuid, zijn gisteren heropend. Verleden maandag opende Santiago del Teide reeds haar begraafplaats, in de loop van de week gevolgd door Adeje als antwoord op de grote vraag. Donderdag was het de beurt aan Arafo waar de begraafplaats geopend is van 8.00 uur tot 19.00 uur. Bezoekers mogen er maximaal een uur verblijven en er mogen maximaal 15 personen aanwezig zijn.

Arico stelt de heropening uit tot maandag terwijl vrijdag de gemeenten Arona, Vilaflor, Fasnia, Guía de Isora, Candelaria, Güímar en Granadilla de Abona hun begraafplaatsen hebben heropend. De burgemeester van Granadilla de Abona, José Domingo Regalado, heeft toestemming gegeven voor de dagelijkse toegang van de bevolking van 8.00 uur tot 18.00 uur. In het geval dat er een begrafenis plaatsvindt, heeft deze altijd voorrang, wat in de hele regio van toepassing is.De duinen van Maspalomas (Gran Canaria) worden constant bewaakt

De duinen van Maspalomas, in het zuiden van het eiland Gran Canaria, worden vanaf donderdag beschermd en bewaakt door vier milieu-agenten en twee lokale politieagenten uit San Bartolomé de Tirajana, allemaal met de bevoegdheid om boetes uit te schrijven.

Het doel is dat bezoekers alleen en uitsluitend via de daarvoor aangelegde paden het gebied doorkruisen waardoor het gehele duingebied kan worden beschermd dat met deze opsluiting zijn maagdelijke aspect van een halve eeuw geleden heeft teruggevonden, zoals gemeld door de Cabildo. De boetes, die kunnen worden opgelegd, zullen variëren tussen de 150 en 600 euro alhoewel dit bedrag kan oplopen tot 600.000 euro bij extreme overtreding van de wet. Het Masterplan van de ‘Espacio Natural Especial de las Dunas de Maspalomas’ bevat wandelpaden van acht kilometer waar het publiek doorheen kan lopen en die worden aangegeven door 1.500 markeringspalen. Evenzo werden er struikplanten geplant om nieuwe duinen te genereren ter vervanging van de duinen die in de loop van de jaren verloren zijn gegaan.