Toerismesector dringt aan op vluchten vanaf half juni, Madrid verkiest echter begin juli

Toerismesector dringt aan op vluchten vanaf half juni, Madrid verkiest echter begin juli

Geschreven op 23-05-2020


De sector en de luchtvaartmaatschappijen zijn het daar niet mee eens en dringen erop aan de activiteiten voor 15 juni te hervatten. Condor maakt bekend dat op 25 juni vluchten van Duitsland naar de eilanden beginnen.

De vice-president van de regering, verantwoordelijk voor de-escalatie, Teresa Ribera, voorziet de terugkeer van de buitenlandse toeristen in Spanje voor juli en waarschuwt dat een vroegtijdige massale opening "onverantwoord" zou zijn die zou kunnen leiden tot risico’s voor de Spaanse bevolking. We moeten heel voorzichtig zijn dat de reiziger geen enkel risico loopt en dat hij op een veilige bestemming aankomt en tegelijkertijd dat hij geen risico vormt voor de lokale bevolking.

We denken eer aan juli dan aan juni om reizen op een veilige manier mogelijk te maken zowel op de plaats van vertrek als op de bestemming, benadrukte Ribera, en maakt ons attent op de uitbraken in China, Zuid-Korea en Singapore. Die hielden allemaal verband met de import van besmettingen uit het buitenland. Dat willen we onze bevolking niet aandoen. De gegevens die buitengewoon goed zijn op de Canarische Eilanden, de Balearen of Andalusië bieden ons vandaag de dag veiligheid zolang er geen mobiliteit is tussen de provincies. Als we massaal de deuren openzetten, zou dat erg onverantwoord zijn, zo zegt ze.

Aan de andere kant heeft de dienst voor toerisme gisteren de uitvoerende macht en de sector als geheel opgeroepen om de toeristische activiteit "zo snel mogelijk" weer op te starten, aangezien zij van mening is dat het verlies van het zomerseizoen "een complete ramp" zou zijn. In een open brief aan de sector verzekerde de voorzitter, Juan Molas, dat "de Spaanse toerismesector half juni de mogelijkheid moet hebben om zichzelf te heractiveren. De burgers moeten maximale mogelijkheden krijgen om te reizen en dat iedereen, ook de buitenlandse toeristen, weer kunnen genieten van hun vakantie in Spanje, zoals ze gewend zijn.

Geschat wordt dat de gecumuleerde verliezen tot eind mei 40.000 miljoen euro zullen bedragen en dat het dijfer zal verdubbelen tot 80.000 miljoen in augustus als het toerisme niet onmiddellijk wordt gereactiveerd.