Versneld plan voor de sociale huisvesting

Versneld plan voor de sociale huisvesting

Geschreven op 30-06-2020
Guy Devos


Nieuw leven inblazen in de bouw van sociale woningen is een van de belangrijkste stimulansen voor de bouwsector en voor de werkgelegenheid in de komende jaren.
Volgens schattingen kan het aantal directe banen, door de uitbreiding van het openbare woningbestand te verhogen, met ongeveer 4.400 nieuwe woningen in vier jaar tijd oplopen tot 10.500, terwijl het aantal indirecte banen meer dan 14.000 kan bedragen.

Het is al meer dan tien jaar geleden dat er op de eilanden nieuwe huizen zijn gebouwd tegen betaalbare prijzen voor gezinnen die geen toegang hebben tot de particuliere markt. Het aanbod van sociale huisvesting door de overheid is reeds lang opgebruikt.

Volgens schattingen van de bouwindustrie levert elk huis 2,4 directe en tot maximaal 3,3 indirecte arbeidsplaatsen op. De bouw heeft meestal een multiplicatoreffect op de economische activiteit, aangezien elke geïnvesteerde euro bijna drie euro oplevert.

De bouw was de belangrijkste sector die in de recessie 2008 tot 2014 werd getroffen, zoals ook nu, maar daar komt nog eens de COVID-19-pandemie bovenop.
Daarom is een van de belangrijkste sleutels tot economische dynamiek de toename van de overheidsinvesteringen, zowel in de bestaande infrastructuur, als in de nieuwbouw van woningen.

Twee facetten die in het verleden een groot aantal banen deden slinken en het tekort aan volkshuisvesting deed toenemen.

In de afgelopen weken heeft de minister van Openbare Werken, Verkeer en Huisvesting van de regionale regering, Sebastián Franquis, een ontmoeting gehad met verschillende gemeenteraden en heeft hij de overdracht van grond voor gesubsidieerde woningen ondertekend.
In dit kader zijn al overeenkomsten gesloten met onder andere Las Palmas de Gran Canaria, Arrecife en Gáldar, en in de komende weken zullen ook overeenkomsten worden gesloten met de gemeenten Santa Cruz de Tenerife, Telde en La Laguna, waar 1.100 woningen moeten bijgebouwd worden.

Naast deze gemeenten is een van de prioriteiten van het Canarische Icavi Huisvestingsinstituut , het deblokkeren van grond voor de bouw van flats in de belangrijkste toeristische gemeenten zoals San Bartolomé de Tirajana, Mogán, Adeje en Arona. Dit zijn gebieden waar de huurprijzen omhoog zijn geschoten en waar residenten en werknemers een beperkt aanbod van betaalbare woningen hebben door de explosie van de vakantieverhuur en de druk die het toerisme uitoefent op de huurprijzen.

In feite zal de procedure voor het ondertekenen van overeenkomsten worden herhaald met alle gemeentebesturen die bereid zijn om grond voor openbare huisvesting af te staan. In die zin legt Icavi ook de laatste hand aan overeenkomsten met onder andere El Rosario, Güimar, Los Realejos, El Sauzal, Puntallana en Arucas.