De druk stijgt

De druk stijgt

Geschreven op 31-07-2020
Guy Devos


Vijftig Britse bedrijfsleiders zetten Boris Johnson onder druk voor quarantainemaatregelen die hij heeft uitgevaardigd tegen de Canarische Eilanden en mede door de druk van de interne politieke en economische belangen bestudeert London alternatieve oplossingen. 

De Britse regering blijft de quarantaine verdedigen die aan Spanje en andere landen met een hoog coronavirusgehalte is opgelegd, maar begint alternatieven te overwegen in het licht van de toenemende druk van economische en politieke actoren die aandringen op consistentie en duidelijkheid om de banen en de vakanties van duizenden mensen te redden.

De nieuwe beperkingen die Londen afgelopen zaterdag plotseling heeft opgelegd, hebben een felle reactie uitgelokt van 50 prominente bedrijfsleiders, die een brief hebben gestuurd naar de premier, de conservatieve Boris Johnson. In de brief herinneren ze hem aan de enorme verstoring die veroorzaakt wordt door de quarantainemaatregelen.
Sinds zondag moeten reizigers uit Spanje, en ook uit de Balearen en de Canarische Eilanden, zich bij aankomst in het thuisland veertien dagen isolateren, op straffe van een boete tot 1.000 pond (1.027 euro).

Deze maatregel is de genadeslag voor de toeristische sector die nu het risico loopt permanent te worden beschadigd.

De ondertekenaars van de brief hadden ook kritiek op het gebrek aan voorafgaande kennisgeving en drongen aan op het heropstarten van vluchten naar gebieden die weinig door het virus worden getroffen.
‘We bevinden ons in een situatie waarin de regering aanbeveelt niet naar gebieden van Spanje te reizen die lagere besmettingscijfers hebben dan het Verenigd Koninkrijk’, aldus de CEO van British Airways, Alex Cruz, de uitvoerend directeur van de luchtvaartmaatschappijen UK, Tim Alderslade, en het hoofd van de Londense luchthaven Heathrow, John Holland-Kaye.

De 50 bedrijfsleiders vroegen Johnson snel een spoedvergadering te beleggen om de uitdagingen te analyseren waarmee de reissector wordt geconfronteerd en om voorstellen te bespreken die velen zouden vooruithelpen.