Canarias en Baleares krijgen steun

Canarias en Baleares krijgen steun

Geschreven op 31-07-2020
Guy Devos


Pedro Sanchez, de president van de Spaanse regering verzekert dat zowel de Canarische Eilanden als de Balearen zijn onvoorwaardelijke steun krijgen hebben om uit de impasse te komen die veroorzaakt wordt door de Britse regering.

‘Er is geen enkele wetenschappelijke reden of argument om de quarantaine van Britse toeristen die terugkeren uit Spanje te ondersteunen, alsook de aanbeveling om niet naar Spanje te reizen’, dixit de president.
Met deze krachtige worden heeft hij het Congres van Afgevaardigden werd toegesproken.

Door de besluiten van de Britse Premier, Boris Johnson, hangt er een donkere wolk boven de economische belangen van de eilanden. Het toerisme, dat verantwoordelijk is voor 40 procent van de banen en 35 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van de eilanden is bang voor het voortbestaan na een opeenvolging van annuleringen van reserveringen door zowel Britse reizigers (70 procent) als reizigers uit andere Europese landen (30%).

Een maatregel van een dergelijke omvang heeft niet alleen gevolgen voor de economische handel op de Archipel, maar is ook negatief voor de luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Daarom hebben verschillende belangrijke actoren in de sector de premier gevraagd om financiële steunmaatregelen, om het gat te vullen dat door het wegvallen van de Britse markt is ontstaan.

Maar de zorg gaat verder dan economische en zakelijke belangen, want duizenden Canarische gezinnen zien hun toekomst in gevaar. Gevreesd wordt dat de hotels die de maandenlange opsluiting hebben overleefd en besloten opnieuw te beginnen, opnieuw gaan sluiten of dat sommige van hen helemaal niet meer zullen opengaan.

De regionale regering heeft vertrouwen in de inspanningen van de centrale regering, met Premier Sánchez, Minister van Industrie, Reyes Maroto, en het hoofd van Buitenlandse Zaken, Arancha González-Laya, aan het roer.

Echter, de autoriteiten wijzen op statistische cijfers van de belastingdienst, die een prognose voorstellen van een daling van de belastinginkomsten, die lager zijn dan werd aangekondigd aan het begin van de pandemie.

President Sánchez verklaart dat zijn administratie onophoudelijk met het Verenigd Koninkrijk overlegt om dit besluit te herzien.