Britten testen alvorens terug te keren

Britten testen alvorens terug te keren

Geschreven op 01-08-2020
Guy Devos


Ondernemers uit het zuiden van Tenerife stellen voor om Britse toeristen te testen alvorens ze terugreizen naar hun vaderland. Zij geven aan dat de controles vóór het terugkeren voldoende gezondheidsgaranties moeten bieden aan de Londense regering.

De Círculo de Empresarios del Sur de Tenerife (CEST) heeft de regering van de Canarische Eilanden gevraagd om het testen van toeristen te financieren voordat ze naar hun land van herkomst terugkeren, om het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen de quarantaine op Britse staatsburgers die naar de eilanden reizen op te heffen.

De voorzitter van het overkoepelend orgaan van het bedrijfsleven in het zuiden van Tenerife geeft in een verklaring aan dat er geen tijd meer verloren mag gaan, en voegt eraan toe dat er met controles, meer dan voldoende gezondheidsgaranties aan de Londense regering kunnen worden geboden.

Hij zegt dat het voorstel de steun heeft van veel bedrijfsorganisaties en dat het bovendien goed is ontvangen door de bestuurlijke ambtenaren op lokaal, eiland- en regionaal niveau.

De CEST is van mening dat de Canarische Eilanden dringend moeten reageren, omdat anders de kans om het hoogseizoen te redden, verloren gaat.

Het Círculo de Empresarios del Sur is van mening dat het initiatief van de tests moet worden geregeld tussen de centrale en regionale overheden, van wie het een snellere reactie en besluitvorming eist om verdere vertraging bij het nemen van maatregelen om het winterseizoen te redden, te voorkomen.

Voor de handelszaken zou de Spaanse regering, om de maatregel niet te belemmeren, groen licht moeten geven aan de regionale overheid om de tussenkomst met haar middelen uit te voeren door de verantwoordelijkheid op zich te nemen in de luchthavenfaciliteiten.

In die zin waardeert de CEST het dat de managers van luchthavenuitbater AENA geen problemen maken om tests uit te voeren in de uitgaande of inkomende terminals als de mogelijke logistieke voorzieningen worden geboden.