Hernieuwbaar gas in de haven van Granadilla?

Hernieuwbaar gas in de haven van Granadilla?

Geschreven op 02-08-2020
Guy Devos


De havenautoriteiten van Santa Cruz de Tenerife, Endesa, Enagás en de Universiteit van La Laguna hebben een project ondertekend, over het genereren en het opslaan van hernieuwbaar gas in de haven van Granadilla, om de vereiste infrastructuur te definiëren.

Het doel is om de energiezekerheid te garanderen en bij te dragen aan de decarbonisatie van het elektrische en maritieme transportsysteem op Tenerife, dixit het Havenbedrijf.
Dit initiatief omvat een werkplan voor de eerste fase, waarin de rol van elke partner, zijn technische bijdragen en zijn onderzoekstaken worden gespecificeerd.

Het Havenbedrijf van Tenerife zal aangeven welke behoeften er vanuit het oogpunt van de havenactiviteit in dit project moeten worden gedekt.

Daartoe zal het consortium zijn kennis van het havenverkeer, het verbruik en de prijzen van de verschillende brandstoffen en de voorwaarden voor de ontwikkeling van de energieactiviteiten op het haventerrein ter beschikking stellen.

Endesa zal de gegevens delen en zal garantie moeten geven voor de decarbonisatie van de elektriciteitsvoorziening van het eilandsysteem, terwijl EnaGas Renovable de verschillende alternatieven en kosten zullen bestuderen die verband houden met de ontwikkeling van de infrastructuur voor duurzaam gas en de opslag ervan op het eiland.

Het Universiteit van La Laguna (ULL) zal fungeren als de drijvende kracht achter het project en als een technologisch neutrale entiteit voor het definiëren van de beste oplossing.

Het project, waarvan de uitvoeringsperiode één jaar bedraagt, zal de integratie van de centrale in het elektriciteitssysteem van het eiland bevorderen, het potentieel voor de levering van brandstof aan het zeetransport in de havens van Tenerife verhogen en de levensvatbaarheid van de uitvoer van hernieuwbaar gas naar derde landen tot stand brengen.