Spanje vraagt uitlevering van rapper Valtónyc

Spanje vraagt uitlevering van rapper Valtónyc

Geschreven op 16-09-2020
Guy Devos


Het Hof van Beroep in Gent heeft zijn beslissing om de uitlevering van rapper Valtónyc aan Spanje uitgesteld om eerst het Grondwettelijk Hof te raadplegen. Zij zullen vooraleer de uitspraak te gronde uit te spreken, nagaan of de beledigingen aan de Spaanse Kroon waarvoor Spanje de uitlevering eist, binnen de wettelijke richtlijnen van de vrijheid van meningsuiting in België vallen.

De Belgische justitie zou dinsdag beslissen over de uitlevering van de rapper Josep Miquel Arenas, bekend als Valtònyc, die door Spanje wordt gevraagd voor de misdaad van het verheerlijken van terrorisme, voor het vernederen van de slachtoffers ervan, voor laster en belediging van de Spaanse kroon en voor bedreigingen aan derden.

Advocaat van Valtònyc, Simon Bekaert, legt na de hoorzitting van dinsdag uit dat België een 19e eeuwse wet heeft, die de feiten tegen de koning strafbaar stelt, en daarom zal de rechtbank van Gent aan het Belgische Constitutionele Hof vragen of dit soort wetten al dan niet een schending betekenen. Ook zal er onderzocht worden of vrije meningsuiting en de bepalingen die in de grondwet staan overeenkomen met deze in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

‘Wij hebben vertrouwen in de uitspraak, want er is jurisprudentie van het Hof van Straatsburg dat bevestigt dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De zaak is nog niet voorbij, maar we hebben er alle vertrouwen in’, voegde Bekaert eraan toe.

Het Hof van Gent heeft opgeroepen tot een nieuwe hoorzitting op 3 december, maar het proces kan niet worden voortgezet totdat het Belgische Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over de misdrijven tegen de Spaanse Kroon.
De verdediging van Valtònyc schat dat dit met een half jaar, misschien wel een jaar kan worden verlengd.

Er kan tegen de beslissing door beide partijen hoger beroep worden ingesteld bij het Hof van Cassatie, hoewel de rechter bij deze gelegenheid niet langer de inhoudelijke kant van de zaak zal beoordelen, maar wel gedetailleerd de wet uitpluizen. gdv


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).