De kloof tussen de 'arme' Canarische eilanden en de rijkste regio's is enorm

De kloof tussen de 'arme' Canarische eilanden en de rijkste regio's is enorm

Geschreven op 17-09-2020


Het inkomen van de Canariërs daalt nog meer in 2020 in vergelijking met het nationale gemiddelde. Het gebeurde ook al in 2019, toen het coronavirus de wereldeconomie nog niet had lamgelegd, en het zal dit jaar opnieuw gebeuren omdat de crisis de eilanden harder treft dan de andere regio's.

Het gemiddelde inkomen op de Canarische Eilanden zal dit jaar 20% lager liggen dan het nationale gemiddelde. Voor elke duizend euro die een Spanjaard verdient, verdient de Canariër slecht 804 euro. Kortom, het BBP per hoofd van de bevolking op de archipel is amper 80,4% van het staatsgemiddelde. En de kloof zal dit jaar nog groter worden door de enorme klap die de pandemie het toerisme heeft toegebracht.

In 2000, twintig jaar geleden, was het Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking op de Canarische Eilanden bijna hetzelfde als in heel Spanje: 15.622 euro op de eilanden en 15.975 als nationale gemiddelde. Het BBP per hoofd, per persoon of per hoofd van de bevolking is de indicator bij uitstek om de rijkdom van een gebied te meten en heeft een positieve correlatie met de levensstandaard. Dat wil zeggen, hoe hoger het BBP per individu, hoe hoger de kwaliteit van het leven in de betreffende regio.

Het gemiddelde inkomen van de bevolking van de Canarische Eilanden is in de loop van de jaren steeds verder achterop geraakt. In tijden van crisis lijdt de autonome gemeenschap meer dan het hele land en in goede tijden groeit het over het algemeen minder. Het is vreemd dat de Canarische Eilanden zich verre van gelijkstellen aan heel Spanje, maar steeds armer zijn geworden. Het ergste is echter dat dit verarmingsproces doorgaat en wordt verergerd door de economische gevolgen van de pandemie.

Het inkomen per individu is natuurlijk kwantitatief gegroeid. Het heeft dit in alle regio's gedaan, maar in sommige in een hoger tempo dan in andere en met de Canarische Eilanden steeds op de laatste plaats. Het regionale BBP per hoofd van de Canarische bevolking bedroeg vorig jaar 21.265 euro. Veel of weinig? Heel weinig vergeleken met de landelijke gegevens. De rijkdom per hoofd in het land als geheel bereikt 26.438 euro.

In feite gaat enkel de Canarische archipel achteruit in de laatste 20 jaar. Andalusië, Castilla-La Mancha en vooral Extremadura hebben veel achterstand goedgemaakt en zitten nu dichter bij het nationale gemiddelde.


Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).