Bananenteelt afhankelijk van EU-subsidie

Geschreven op 17-10-2020
Guy Devos


Als de toeristische sector van de Canarische Eilanden als gevolg van de COVID ernstige schade heeft opgelopen, bestaat het risico dat het gebrek aan aandacht en dus de druk in Europa een van de sleutelsectoren voor de economie en de werkgelegenheid van de eilandengroep, namelijk de bananenteelt, zal ondermijnen.

Eind deze week vond de vergadering plaats van de EU-regeringsvoorzitters in Brussel, waar onder meer de middelen van het communautaire programma ter ondersteuning van de landbouwproductie (POSEI) werden besproken.

De meer dan 8. 000 bananentelers, die gegroepeerd zijn in de 6 telersverenigingen, werden vertegenwoordigd door de Vereniging van bananentelersorganisaties van de Canarische Eilanden (ASPROCAN) via de Banana BGA van de Canarische Eilanden. Zij herinneren de Spaanse uitvoerende macht eraan dat het van vitaal belang is om de handhaving van deze steun op de agenda te zetten en de onderhandelingen te leiden, om te voorkomen dat Europa besluit om de middelen voor de UPR's (de ultraperifere regio's) met 3,9 % te verlagen.
De UPR’s zijn de Canarische Eilanden (Spanje); Martinique, Frans-Guyana, Guadeloupe, Mayotte, Réunion, Saint Martin (Frankrijk)en de Azoren en Madeira (Portugal)

De Canarische producenten hebben de president van de regering, Pedro Sánchez, uitdrukkelijk en bij verschillende gelegenheden verzocht het debat in de Europese Raad te leiden om de Europese Commissie duidelijk en uitdrukkelijk te laten weten dat de POSEI-middelen voor de UPR's in de komende zeven jaar worden gehandhaafd en dat deze middelen daarom in de communautaire begroting zullen worden geconsolideerd.

In totaal ontvangen de Canarische Eilanden elk jaar 268 miljoen euro aan steun van Europa voor de bescherming van de landbouw, die in sommige gemeenten van de eilanden goed is voor meer dan 40% van de werkgelegenheid.
De door Brussel voorgestelde verlaging voor de Canarische Eilanden zou 10 miljoen euro per jaar minder betekenen, wat 20 miljoen euro per jaar minder is, gezien de stijging van de prijzen. gdv

LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).