Illegale mobiele verblijven verwijderd in Los Cristianos

Geschreven op 18-10-2020
Guy Devos


Als gevolg van de uitzetting van de krakers in het Centro Comercial Los Tarajales in Los Cristianos zijn verschillende mensen onder hen naar Calle Francisco Miranda verhuisd, waardoor er opnieuw illegale huisvesting ontstond.

Daarom heeft het gemeentebestuur van Arona de opdracht gegeven om oude caravans, aftandse campers en canvasverblijven te verwijderen door beslagname.

Eind vorige week bezochten agenten van de lokale politie van Arona de plaats en informeerden zij de aanwezigen dat binnen de 24 uur alle bezittingen en voertuigen uit het gebied moeten verwijderd worden, zo niet zal er overgegaan worden tot aanslag van de goederen.

Er werd ook geïnformeerd over de middelen en diensten die beschikbaar worden gesteld door de gemeentelijke overheid.

Deze actie kadert in een groter plan en maakt deel uit van het programma Netjes in Los Cristianos, dat doorgevoerd wordt om de dakloosheid in de regio terug te schroeven. Het doel is om bijzondere waakzaam te blijven en om iedereen die het nodig heeft door te verwijzen naar de sociale diensten, die over talrijke middelen beschikken, waaronder een specifieke dienst voor daklozen.

Het daklozenprobleem is vooral een humanitair probleem en niet zozeer een veiligheidsprobleem. Dit is een fenomeen dat bekend staat als aporofobie.

De Schepen/Wethouder van Veiligheid, Francisco Marichal, verklaart dat deze actie werd uitgevoerd omdat het wonen in caravans en canvashutten op openbaar terrein, onhygiënische toestanden kan scheppen. Daarnaast ontstaat er een brandpunt van sociale uitsluiting en is het zicht op deze plaats niet bevorderlijk voor het imago van Los Cristianos.

Deze gemeenschap mag niet gediscrimineerd worden, ze moeten geholpen worden en doorverwezen worden naar de diverse sociale diensten in de gemeente. gdv