De visserij wordt bedreigd in Playa de San Marcos (Icod de los Vinos) (video)

Geschreven op 13-01-2021Illegale feesten, het ongepast gebruik van de faciliteiten van de Canarische haven en het gebrek aan veiligheid en nachtbewaking op Playa de San Marcos in Icod de los Vinos, bedreigen de continuïteit van de visserij.

De lokale vissers zijn het vuil, de vele diefstallen en alle gedoe beu en hebben ervoor gekozen om naar de nabijgelegen haven van Garachico te verhuizen, die veel comfortabeler, moderner en veiliger is. Van de twintig vissers die in Icod de los Vinos zaten, zijn er nu nog maar zeven over.

Bij de lokale vissers is er veel bezorgdheid en ze voelen zich in de steek gelaten door de regionale entiteit ‘Puertos Canarios’, die hun herhaalde klachten negeert. Ze vrezen dat binnen een periode van drie of vier jaar de professionele, ambachtelijke visserij definitief uit Icod de los Vinos zal verdwijnen.

De visserij zal verdwijnen, maar het zal niet alleen een probleem zijn voor de families van de weinig overgebleven vissers, maar ook voor veel andere bedrijven. De visserij brengt veel beweging teweeg en trekt mensen aan die naar het strand komen om vis te kopen of hier te eten. Als dit dood is, wie komt er dan nog naar Icod, vraagt een van de vissers zich af die liever anoniem wil blijven uit vrees voor represailles. Het is immers niet de eerste keer dat een visser wordt bedreigd en beledigd na het melden van misbruik van de vissersplaats.

De problemen zijn begonnen door het misbruik van de cabines die oorspronkelijk bedoeld waren voor het opslaan van het visgerei van de professionals. Stelselmatig kwamen deze cabines in de handen van mensen die niet bezig zijn met visserij en de omgeving gebruiken voor het inrichten van feesten, verjaardagen, barbecues waarbij ze een berg afval achterlaten. En niemand zegt of doet iets.

Zelfs de lokale politie heeft ook geen toegang tot de faciliteiten wanneer er meldingen zijn van onregelmatigheden, omdat het een gesloten gebied is dat behoort tot Puertos Canarios. Verschillende vissers en sommige eigenaars van sportboten hebben Playa de San Marcos verlaten omdat ze het beu zijn om beroofd te worden of dat ze hun boten vol vuilnis vinden na een zoveelste feestje.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).