La Laguna, Vilaflor, La Esperanza en… de koude

Geschreven op 14-01-2021De Canarische Eilanden hebben het geweten dat de storm Filomena is langsgekomen en hoewel de gevolgen ervan niet zo ernstig waren, heeft het aanzienlijk veel regen achtergelaten en de toppen van de eilanden bedekt met een prachtig wit tapijt.

Maar afgezien van het uitzonderlijke karakter van deze storing, en hoewel Tenerife wordt verkocht als zon- en strandbestemming, zijn er verschillende gemeenten op Tenerife die gewend zijn aan de lage temperaturen in de winter.

Zo ook La Laguna, met name het centrum, van oudsher bekend als een van de plaatsen met het slechtste weer in de winter op het hele eiland, vanwege de lage temperaturen, de hoge luchtvochtigheid en de vele regenval.

Het is slechts tien kilometer verwijderd van het centrum van Santa Cruz en toch is het klimaatverschil ongelofelijk groot tussen de twee steden. Je ziet regelmatig een toerist, die uit de hoofdstad of het zonnige zuiden komt, koud staan lijden in het historische centrum van La Laguna en geen idee heeft van de mogelijke temperatuurschommelingen.

Niet alleen de inwoners van La Laguna, maar iedereen die een seizoen in La Laguna heeft gewoond, kan beamen dat de koude en de vochtigheid hier zeer serieus genomen moeten worden.

Het lijkt mij vooral dat het winterklimaat een onlosmakelijk onderdeel is van het landschap van La Laguna en onze manier van zijn, en een bijzondere charme toevoegt aan ons erfgoed, zegt de burgemeester, Luis Yeray Gutiérrez.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).


El Rosario is een andere gemeente op Tenerife die kan concurreren met La Laguna, vooral het centrum van La Esperanza. Regen, mist en lage temperaturen zijn hier altijd al normaal geweest, al regent het weliswaar niet meer zo vaak als vroeger. Ik had het nog nooit zo koud als toen ik naar de voetbaltraining ging op het veld van CD Esperanza, zegt de burgemeester Escolástico Gil. Hij herinnert zich dat de laatste zware vorst, die La Esperanza meemaakte, vijf jaar geleden was, toen in februari 2016 alle straten van de stad wakker werden met een witte mantel.

Vilaflor is een andere gemeente die ook kan bogen op zeer lage temperaturen. De ligging op 1.500 meter hoogte bijna in het midden van het eiland en op het zuiden gericht, zorgen voor een koud maar droog klimaat. Ongeveer 40 jaar geleden sneeuwde het jaarlijks in de winter in Vilaflor en de vorst zorgde voor bevroren buitenleidingen. Soms wilde je water opvangen uit de kraan maar er kwam niets meer uit, vertelt de burgemeester, Agustina Beltrán.

De storm Filomena heeft de temperatuur de laatste dagen doen dalen en dinsdag werden we wakker met een temperatuur van slechts drie graden. Dus als je naar Vilaflor komt, vergeet dan niet om je warm aan te kleden. Hier wachten we je op met warme chocolademelk, aldus de burgemeester.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).