Start van een nieuwe expeditie naar de onderwatervulkaan Tagoro in El Hierro

Geschreven op 08-04-2021


Maandag begon een nieuwe wetenschappelijke expeditie naar de onderwatervulkaan Tagoro in El Hierro, die op 10 oktober 10 jaar oud zal zijn. Afgelopen zondag vertrok het oceanografisch schip, de Ángeles Alvariño van het Spaanse Instituut voor Oceanografie (IEO), vanuit Santa Cruz de Tenerife met bijna dertig mensen op weg naar La Restinga, waar het zal blijven tot 14 april. De wetenschapers hebben een jaarlijkse afspraak met de vulkaan om onderzoek te doen, wat "uniek in de wereld is", aldus Eugenio Fraile, hoofdonderzoeker van de expeditie.

Hij benadrukte wat deze uitbarsting onder water heeft betekend voor de Canarische en Spaanse wetenschap. De onderzoeken die het IEO, in samenwerking met de twee Canarische universiteiten en andere nationale en internationale onderzoekscentra in El Hierro heeft uitgevoerd, zijn uniek in de wereld.

Het is een monogenetische onderwatervulkaan die slechts één keer uitbarst en daarna nooit meer actief wordt en is gemakkelijk toegankelijk voor onderzoek en monitoring.

Gedurende deze 10 jaar hebben onderzoekers kunnen zien hoe de onderwatervulkaan is geëvolueerd vanaf de beginfase van de uitbarsting, waardoor zich een grote ecologische ramp in het gebied voordeed, maar die slechts zes maanden duurde vanaf oktober 2011 tot maart 2012, maar met dramatische gevolgen voor het mariene ecosysteem.

Het leek erop dat de natuur meedogenloos was, maar de natuur is ook erg intelligent. Want diezelfde vulkaan, die in een eerste fase de flora en fauna had geliquideerd, heeft ook gezorgd voor de nodige voedingsstoffen waardoor de mariene systemen zich veel sneller konden herstellen dan kon worden verwacht.

Deze verbetering wordt ook door de vissers bevestigd, die ons vertellen dat hier veel meer vissen zitten en dat er veel meer leven is. Elke keer dat we met ons onderzoeksschip richting de vulkaan varen, zien we de boten van de vissers. We hebben onze gps niet eens nodig om te weten waar de top van de vulkaan is, aldus Fraile.

De onderwatervulkaan van El Hierro leeft nog en na bijna tien jaar van evolutie en onderzoek hebben wetenschappers afgelopen december vreemde niveaus waargenomen in parameters zoals temperatuur, Ph, redoxreactie en concentratie van CO2. Ondertussen heeft de onderzoeker van Gran Canaria een geruststellend bericht gestuurd door te stellen dat, ongeacht het feit dat we hogere waarden hebben genoteerd, niets erop wijst dat er kortelings een nieuwe uitbarsting van een andere onderwatervulkaan zal zijn.