10 jaar geleden begonnen de aardbevingen met de uitbarsting van de onderwatervulkaan Tagoro tot gevolg (video)

Geschreven op 21-07-2021


Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) herinnert ons aan de vulkanische crisis die tien jaar geleden plaatsvond en die resulteerde in de uitbarsting van de Tagoro-onderwatervulkaan op El Hierro.

Om deze gebeurtenis te herdenken en de invloed ervan op de daaropvolgende vulkanische waarschuwings- en bewakingsactiviteiten en ontwikkelingen te benadrukken, zal de IGN een chronologisch overzicht van de belangrijkste mijlpalen van dat proces publiceren via de sociale netwerken.

De evolutie van het volledige proces zal de volgende maanden geïllustreerd worden met niet-gepubliceerde foto's en video's van de uitbarsting maar ook met foto’s van het bewakingswerk dat is uitgevoerd door de IGN-wetenschappers en technici.

Op 19 juli 2011 werd een abnormale seismische activiteit geregistreerd op El Hierro, vergezeld van vervormingen van de grond. Geconfronteerd met de mogelijkheid van een vulkaanuitbarsting, versterkte het ‘Observatorio Geofísico Central’ van de IGN de controles in de volgende weken.

Een paar dagen na de start van deze activiteit kwam voor het eerst in de geschiedeneis het ‘Comité Científico de Evaluación y Seguimiento de Fenómenos Volcánicos’ samen als gevolg van de vulkanische risico’s voor de autonome gemeenschap van de Canarische Eilanden.

De seismische activiteit duurde 80 dagen en na 10.000 plaatselijke aardbevingen begon de vulkaanuitbarsting op 10 oktober 2011. Dit was de eerste vulkaanuitbarsting in Spanje die volledig werd gemonitord en gecontroleerd vanaf het begin, waardoor de autoriteiten op de hoogte konden worden gehouden over het eventuele gevaar voor de bevolking.

Bovendien werden er een massa fundamentele gegevens verzameld over dit type uitbarsting, die later werden gedeeld met de internationale wetenschappelijke gemeenschap.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).