De luchthaven Tenerife Zuid: voorop in winstgevendheid en achteraan in innovatie

Geschreven op 13-09-2021De luchthaven van Tenerife Zuid staat bovenaan in winstgevendheid en onderaan in innovatie. Het is de enige van de grote Spaanse luchthavens die geen terminal van de nieuwe generatie heeft, zo zegt de FAST (Foro de Amigos del Sur de Tenerife) via de voorzitter José Fernando Cabrera.

Cabrera toont met cijfers uit 2019 aan dat AENA bijna jaarlijks 100 miljoen euro winst van deze luchthaven verkrijgt en dat het relatief gezien de meest winstgevende op het Spaanse grondgebied is.

AENA kondigde dagen geleden aan dat de uitbreidingswerken van de passagiersterminal hun laatste fase ingaan. De werken, die meer dan twee jaar geleden begonnen, bestaan ​​uit de bouw van een gebouw dat de twee terminals met elkaar verbindt.  Naar onze mening, zegt Cabrera, is dit een tijdelijke oplossing, maar geen definitieve oplossing voor de toekomst.

Met meer dan 11 miljoen passagiers in 2019 is de luchthaven Tenerife Zuid de internationale toegangs- en uitgangsdeur van een eiland dat voor zijn voortbestaan ​​afhankelijk is van de luchtverbindingen, dus het imago en de voordelen van een gedegen infrastructuur zijn van vitaal belang om de toekomst te verzekeren van het eiland.

FAST betuigt zijn steun aan de president van de Cabildo om de onderhandelingen met AENA en de deelstaatregering op te starten betreffende de bouw van een nieuwe terminal voor de luchthaven Tenerife Sur. Het voorstel werd opgenomen in het ‘Documento de Ordenación y Regulación Aeroportuaria (DORA II) 2022-2026’ dat kortelings aan de ministerraad zal overhandigd worden.

De kosten van het project om de nieuwe terminal te bouwen bedragen ongeveer 400 miljoen euro en Cabrera wijst erop dat er geen enkel excuus is om het voorstel niet te ondersteunen.