Het historische zeilschip 'Statsraad Lehmkuhl' bezoekt de Canarische Eilanden

Geschreven op 14-09-2021Het Noorse zeilschip 'Statsraad Lehmkuhl', een van de oudste actieve schepen in zijn klasse, maakt op 30 september een tussenstop voor meerdere dagen in de haven van Las Palmas tijdens zijn wereldreis in het kader van de milieu-expeditie OneOcean.

Zoals gemeld door de havenautoriteit van Las Palmas heeft het initiatief de directe steun van de regering van Noorwegen en daarom hebben ze deze week een ontmoeting gehad met de president van de APLP, Luis Ibarra, de commercieel afgevaardige, Juan Francisco Martín en de consul en vice-consul van Noorwegen in Las Palmas, Odd Are Tveit en Lis-Ann Sylling.

Na de bijeenkomst benadrukte Ibarra het wetenschappelijke belang van deze expeditie, waarvan de resultaten zullen helpen om in de nabije toekomst met succes de planeet te beheren. Het is een eer voor de hele Canarische Eilanden dat Noorwegen Las Palmas heeft gekozen als aanloophaven en als platform voor de verspreiding van zijn wetenschappelijke project, aldus Ibarra.

De zeilboot, die is ingericht als een state-of-the-art onderzoeksschip, verliet op 20 augustus Arendal (Noorwegen) voor een uitgebreide wereldreis van 20 maanden, waarin hij 55.000 mijl vaart en een bezoek brengt aan 36 havens.

Zo is de 'Statsraad Lehmkuhl', met een lengte van 98 meter, omgebouwd tot toonaangevend onderzoeksschip met als doel om als platform te dienen voor het verzamelen van nieuwe informatie over de toestand van de oceaan, om zo nieuwe perspectieven te verkrijgen voor het behoud van het mariene milieu.

Aan boord bevinden zich 122 personen waaronder wetenschappers, studenten en leden van verschillende organisaties van de Verenigde Naties die zich bezighouden met biodiversiteit en duurzame ontwikkeling.

Dit unieke Noorse schip, dat klassieke zeilbootlijnen combineert met ultramoderne apparatuur, werd in 1914 in Duitsland gebouwd en beschikt over geavanceerde instrumenten zoals sensoren om online de waterkwaliteit en CO2 te meten en camera- en hydrofoonsystemen.

Na zijn tussenstop van meerdere dagen in de haven van Las Palmas zal de 'Statsraad Lehmkuhl' koers naar de Caraïben.