Geel verkeerslicht op La Palma vanwege vulkanisch risico

Geschreven op 14-09-2021Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ heeft maandag meer dan honderd seismische bewegingen geregistreerd op het eiland La Palma, voornamelijk in de gemeenten Fuencaliente en Mazo.

De grootste met een kracht van 3.3 op de schaal van Richter werd om 04.13 uur geregistreerd en bevond zich op ongeveer 9 kilometer diep ten noorden van de gemeente Fuencaliente.

Verder zijn er verschillende bevingen gemeten met een intensiteit van 3.2 en 3.1 op dezelfde diepte en in hetzelfde gebied.

Deze aardbevingen, waarvan sommige door de bevolking worden gevoeld, maken deel uit van de seismische zwerm die zaterdag begon in het zuiden van het eiland.

De regering van de Canarische Eilanden heeft het wetenschappelijk comité van het vulkanisch noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca) bijeengeroepen om de evolutie van deze bewegingen te bestuderen.

Gezien de toename van de seismische activiteit werd er besloten het vulkanisch noodplan te activeren in de zone van Cumbre Vieja om de seismische activiteit op te volgen. Het gele verkeerslicht geldt vooral voor de gemeenten Los Llanos de Aridane, Fuencaliente, El Paso en Mazo maar houdt geen verhoogd risico voor de bevolking in.

Pevolca stelt een vulkanisch verkeerslicht in als waarschuwingssysteem voor de bevolking op basis van vier kleuren, afhankelijk van het risico. In geel wordt de bevolking extra geïnformeerd en de bewakingsmaatregelen en monitoring van de vulkanische en seismische activiteit worden geïntensiveerd.