Experts waarschuwen dat er vroeg of laat een uitbarsting zal zijn op La Palma

Geschreven op 14-09-2021Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft gemeld dat er dinsdagmorgen in de eerste uren meer dan honderd seismische bewegingen werden geregistreerd op het Canarische eiland La Palma, waarvan één met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter in de gemeente El Paso.

Deze aardbeving, die door de bevolking werd opgemerkt, vond plaats om 6 uur 's ochtends op een diepte van 9 kilometer en dinsdagvoormiddag werden er ook drie bevingen vastgesteld met een kracht van 3,1.

Dit gebeurde één dag nadat het speciale plan van de Canarische eilanden voor noodsituaties als gevolg van vulkanisch risico (Pevolca) werd geactiveerd met het gele verkeerslicht, het tweede waarschuwingsniveau op een schaal van 4.

De directeur van het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan), Luca D'Auria, legde uit dat La Palma een actieve vulkaan is, dus vroeg of laat zal er een uitbarsting volgen. Volgens de expert kan dit over een week gebeuren, over een maand of over 50 jaar. In de vorige eeuw waren er twee uitbarstingen en we moeten zonder twijfel voorbereid zijn op de volgende. We weten nog steeds niet wanneer, maar wat er de afgelopen dagen is gebeurd, vergroot de kans.

Er zijn momenteel nog te weinig elementen aanwezig om een ​​voorspelling te doen op middellange of lange termijn, maar we zullen de komende dagen moeten afwachten hoe de situatie evolueert. Hoewel hij erkent dat er op zaterdag een verandering in Cumbre Vieja plaatsvond die wijst op een proces van magmatische stijging.

De Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep op het zuidelijk deel van La Palma. De keten is 18 km lang en telt ongeveer 120 dicht bij elkaar gelegen vulkanen met als hoogste de Deseada, 1.945 m.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).