De mobiliteit op Tenerife wordt een groot probleem

Geschreven op 13-10-2021De directeur van Mobiliteit van de Cabildo van Tenerife, José Alberto León, verklaarde dat de oplossing voor de ernstige mobiliteitsproblemen van Tenerife op middellange en lange termijn moeten worden opgelost door het openbaar vervoer en dat meer wegen aanleggen niet de enige oplossing is.  

León, die eraan herinnerde dat de planning van de wegen op het eiland al 12 jaar geleden werd opgemaakt, zei dat de mobiliteit op Tenerife een complex probleem is en dat het aantal voertuigen sneller groeit op het eiland dan het vermogen om wegen te blijven aanleggen.

Volgens zijn gegevens komen er elk jaar tussen de 10.000 en 15.000 voertuigen bij en de steden en gemeenten kunnen deze toestroom van auto’s niet verwerken, noch kunnen er om de twee of drie jaar rijstroken worden toegevoegd aan de snelwegen. Dus vanuit zijn visie zouden de reeds geplande wegen de laatste moeten zijn die nog worden aangelegd.

Een impopulaire maatregel is noodzakelijk, één die al is voorzien in het Eilandplan voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit, namelijk parkeerbeperkingen in de stadscentra en in de natuurgebieden van het eiland.

Op middellange en lange termijn moet de oplossing in het openbaar vervoer gezocht worden, daarom is het nodig om de frequenties en het aantal lijnen te verhogen en een economische prijs vast te leggen.

Op dit vlak zijn er al positieve initiatieven ondernomen aangezien een jongere met 30 euro een maand lang onbeperkt op het eiland kan gebruik maken van het openbaar vervoer en een inwoner van ouder dan 30 jaar betaalt slechts 38 euro. Het onderhoud van een auto kost veel meer, aldus Léon.

Met betrekking tot de bevordering van het openbaar vervoer is de Cabildo van plan om "twee fundamentele instrumenten" in te voeren.

De eerste doelstelling is dat inwoners in de afgelegen gebieden de beschikking hebben over vervoer op aanvraag via een mobiele applicatie. Er is reeds een proefproject uitgevoerd in de regio van Arico en Fasnia en het resultaat was erg succesvol. Het proefproject werd uitgevoerd met TITSA-bussen, maar in de toekomst zal dit met taxi's gebeuren uit de verschillende gemeenten.

De tweede doelstelling zijn de HOV-rijstroken (Hoogwaardig Openbaar Vervoer). Dit zijn rijstroken voorbehouden voor het openbaar vervoer en voor auto’s die twee of meer personen vervoeren. Binnenkort start er een proefproject op de TF-1 tussen Güímar en Santa Cruz.

Het is een een feit dat 85% van de voertuigen, die op de snelwegen rijden, slechts één persoon vervoeren en als de auto wordt gedeeld met andere personen, zullen de wegen worden ontlast, zo besluit Léon.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).