Voorstel nieuw project op La Palma: de bouw van een Cumbre Vieja-dorp

Geschreven op 19/11/2021Het ‘Plataforma de Afectados por la Erupción del Volcán Cumbre Vieja 2021 (Platform voor mensen die getroffen zijn door de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan 2021) presenteert vandaag in Los Llanos de Aridane het multidisciplinaire project 'Cumbre Vieja' dat de bouw van een nieuw dorp omvat op een oppervlakte van 400.000 vierkante meter met 543 woningen.

Het project omvat een open stadsplan met eengezinswoningen, losstaande woningen alsook half open en gesloten bebouwing evenals een school, een winkelzone, sportvoorziening, een gezondheidscentrum en een plein met een kerk. Dit project wil de wijken Todoque en La Laguna naar een nabijgelegen omgeving binnen dezelfde gemeente verplaatsen.

We zijn er zeker van dat dit project zoveel mogelijk is aangepast aan de behoeften en de kwaliteit van leven die de meerderheid van de getroffenen had vóór de uitbarsting, verklaarde de promotor van het project, de architect Sergio González Jaraba.

Naar zijn mening laat een ramp van deze aard en de pandemie erbovenop ons allemaal een beetje ontwricht achter, als we daar nog de politieke verschillen en belangen en het tijdverlies bij optellen, betekent dat de ondergang voor vele mensen.

González Jaraba dringt erop aan om zo snel mogelijk een overeenstemming te bereiken met de regering, het team van professionals en de slachtoffers, zodat het project kan worden opgestart.

Het platform wijst er in een verklaring op dat twee maanden na het begin van de uitbarsting de getroffen inwoners nog steeds geen tastbare voorstellen hebben ontvangen wat betreft de heropbouw, buiten wat opbeurende woorden.

Daarom eisen ze dat de openbare instellingen "effectief en snel" werken aan de noodzakelijke bureaucratische procedures.