Llanos de Ifara, het laatste inheemse archeologische juweel in Granadilla

Geschreven op 22/11/2021De archeologische zone van Los Llanos de Ifara in de gemeente Granadilla de Abona, die op 28 oktober tot cultureel erfgoed is uitgeroepen, is een van de plaatsen met een hoge archeologische waarde op de archipel met in totaal 24 geïdentificeerde vindplaatsen die tot 38 rotstekeningen bevatten.

De burgemeester, José Domingo Regalado, verklaarde dat de eerste stap vanaf nu zal zijn om de mechanismen voor het behoud, het onderzoek en de verspreiding van ons verleden vast te leggen en herinnerde eraan dat dankzij de bestaande overblijfselen we veel kunnen leren over het alledaagse leven, de voeding en de overtuigingen van de eerste bewoners van Tenerife.

Hij beweert dat de archeologische zone van Los Llanos de Ifara een geweldig centrum wordt voor onderzoek en de verspreiding van de inheemse cultuur. Tenerife moet archeologische parken creëren, zoals die van Belmaco en El Tendal op La Palma, en Los Llanos de Ifara voldoet aan alle de vereisten om dit te worden.

De experts hechten ook veel waarde aan het bestaan van een reeks open kunstmatige grotten op de zuidwestelijke helling van de Montaña de los Riscos en in het noordelijke deel bevindt zich een grottencomplex in puimsteen.

De verklaring tot cultureel erfgoed is noodzakelijk om een beschermingsgebied in te stellen dat het behoud van de archeologische vindplaatsen en de elementen van etnografisch belang garandeert, meldt de regering van de Canarische Eilanden.