Minder auto’s op de Teide

Geschreven op 23/11/2021Haal de auto’s van de Teide en verminder het verkeer in het Nationaal Park met drie busstations vanwaar rondleidingen worden aangeboden. Dat is de doelstelling van het Ministerie van Ecologische Transitie en Klimaatverandering met het nieuwe masterplan betreffende het beheer van de Teide.

Het ontwerp van het plan zal eind dit jaar of begin 2022 worden goedgekeurd zodat er minder verkeer zal zijn in het beschermde natuurgebied met meer dan 4,4 miljoen bezoekers in de jaren vóór de pandemie.

Hiervoor worden drie bezoekerscentra voorgesteld : één in El Portillo en nog twee aan de grenzen van het park in de gemeenten Guía de Isora en Vilaflor. Daar komen de vertrekplaatsen van de pendelbussen die de bezoekers naar het park zullen brengen.

De weg door het park wordt niet afgesloten omdat het een doorvoerweg is, van vitaal belang voor het verkeer naar beide kanten van het eiland . Maar het is bedoeld om een einde te maken aan het beeld van de massa’s auto’s die langs de kant van de weg geparkeerd staan.

De busdiensten zullen permanent rondrijden met korte wachttijden. Het is dus mogelijk om met een privévoertuig door het Teide Nationaal Park te rijden, maar je mag niet stoppen of parkeren langs de weg. Alleen met de bussen kan je het park bezoeken nadat je je auto hebt achtergelaten op de geautoriseerde parkeerplaatsen.

Het Teide Nationaal Park is het meest bezochte van het hele nationale netwerk. In 2019, het laatste jaar voor de pandemie, ontving het iets meer dan 4.400.000 toeristen. De 18.990 hectare grote vlakte in het midden van het eiland maakt plaats voor de belangrijkste attractie: de vulkaan, die met 3.715 meter de hoogste top van Spanje is.