Gevaar voor modderstromen op La Palma

Geschreven op 12/01/2022De hoeveelheid as die door de vulkaan werd uitgestoten, het regenpatroon van La Palma en de hellingen van de bergkam vergroten het risico op gevaarlijke modderstromen op het eiland. Wetenschappers hebben een baanbrekend computermodel gebruikt om zo'n 30 hotspots te definiëren waar dit zou kunnen gebeuren.

Het is niet dat na 85 dagen de uitbarsting van de vulkaan is gestopt dat er geen gevaren meer zijn. Momenteel zijn er drie grote risico’s: de uitstoot van gassen, de temperatuur en de mogelijkheid tot modderstromen.

Als het veel regent, wordt de as gemobiliseerd, waardoor modderstromen worden gevormd die door de ravijnen worden geleid en met vernietigende kracht de nabijgelegen dorpen kunnen bereiken. Het is een veel voorkomend gebeuren in gebieden met hoge vulkanen van meer dan 3.000 of 4.000 meter.

De vulkaan op La Palma is niet zo hoog maar toch zijn er drie factoren die aanleiding kunnen geven tot deze gevaarlijke modderstromen. De eerste factor is de hoeveelheid as die zich heeft opgehoopt. Onderzoekers hebben diktes van meer dan twee meter as gemeten in de zone van Camino de Cabeza de Vaca en Las Manchas. Het is recent gevallen en daarom los, niet verdicht en vrij onstabiel, zegt één van de onderzoekers.

De tweede factor zijn de enorme hellingen in dit gebied met bergen van ongeveer 1.800 tot 1.900 meter hoogte en slechts op een paar kilometer van de zee, dat wil zeggen met een zeer steile helling op korte afstand.

En de laatste en belangrijkste factor is de hevige regen die op zeer korte tijd op La Palma kan vallen. In het verleden werd in 45 procent van de meest regenachtige dagen meer dan 200 liter water per vierkante meter geregistreerd.

De hoeveelheid as, de zware regenval en de hoogte kunnen dus leiden tot modderstromen op 30 plaatsen volgens een meerdaagse analyse met een revolutionair computermodel waarmee ook de dikte en de snelheid kan worden berekend.