De droogte in het zuiden van Tenerife bedreigt de oogst

Geschreven op 13/01/2022De droogte in het zuiden van Tenerife is zeer ernstig, we hebben dringend regen nodig, de herfst is erg droog geweest en de watervoorraden slinken snel, waarschuwt de voorzitster van de ‘Asociación de Agricultores y Ganaderos de la provincia tinerfeña’ (ASAGA), Ángela Delgado. De aardappel- en wijngaardgewassen zullen het meest worden getroffen als het niet regent. Het zal de productie aanzienlijk verminderen en de grootte van de aardappelen beïnvloeden.

Deze situatie valt samen met het zaaien van de ‘grote oogst van de Canarische Eilanden’ (tussen november en februari), waarvan de oogst zal plaatsvinden tussen april en begin juli. Op dit moment is water geven niet nodig omdat je 15 tot 20 dagen moet wachten na het zaaien, maar als deze droge periode aanhoudt, kan dat rampzalige gevolgen hebben, zegt Delgado.

Het tekort aan regen zou ook een zware slag zijn voor de wijnsector, die voor het vierde achtereenvolgende jaar met droogte te kampen heeft gehad, wat zal resulteren in een afname van de hoeveelheid druiven die zal worden geoogst.

De gevolgen van weinig regenval zijn te zien in een grotere ophoping van in water oplosbare zouten in de bodem, wat op zijn beurt leidt tot lagere opbrengsten van aardappelplantages en wijngaarden.