Korte nieuwsitems - Vrijdag 14 januari

Geschreven op 14/01/2022Het ministerie van Volksgezondheid van de Canarische Eilanden meldde gisteren dat de grens van de 200.000 besmette personen werd overschreden sinds het begin van de pandemie. Dat betekent 9,28% van het totale aantal inwoners van de eilanden. Tenerife telt 99.422 positieve gevallen of meer dan 10% van zijn inwoners.

De studenten aan de universiteit van La Laguna eisen dat de leerlingen de keuze moeten kunnen maken ofwel de lessen face-to-face te volgen, ofwel online gezien de enorme toename van de besmettingen.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) heeft gemeld dat vanaf vandaag de calima, in de vorm van zwevend stof, opnieuw zal verschijnen en naarmate de dag vordert zich verder zal verspreiden over de Canarische Eilanden en het hele weekend zal aanhouden. Aemet waarschuwt ook voor sterke windstoten. Over het algemeen lopen de temperaturen iets op met maximaal 24 graden in Santa Cruz de Tenerife en 23 graden in Las Palmas de Gran Canaria.

De cijfers zijn duidelijk na de uitbarsting van de vulkaan op La Palma. Er zijn 580 huizen nodig voor de families die hun eigendom verloren onder de lavastroom. De regering van de Canarische Eilanden heeft tot nu toe 104 huizen gekocht. Pas in de tweede week van maart zal de aankoop van nog eens 200 huizen worden voltooid.

De ‘Dirección General de Energía’ van de Canarische Eilanden heeft benadrukt dat de archipel sinds september 2019 het aantal fotovoltaïsche energie, dat voor eigen verbruik werd geïnstalleerd, heeft verviervoudigd. Momenteel zijn er ongeveer 2.000 installaties van dit type op de eilanden, een sterke stijging vergeleken met de 186 die in 2019 werden geregistreerd. De minister, José Antonio Valbuena, benadrukt de groeiende interesse van de burgers om deel te nemen aan een nieuw energiemodel.

De lawine van ziekteverzuim die de omicron-variant veroorzaakt, zet de gezondheidszorg zwaar onder druk. Ongeveer 1.000 gezondheidswerkers van de vier ziekenhuizen op de hoofdeilanden zijn met ziekteverlof vanwege Covid.

Salvamento Marítiùp heeft donderdagmorgen in de vroege uurtjes twee boten met in totaal 73 migranten gered in de wateren nabij het eiland Gran Canaria. Het gaat om 69 mannen en 4 vrouwen. Ze werden overgebracht naar de haven van Arguineguín.

Antigeentesten mogen niet meer dan 2,94 euro kosten. Het instellen van een maximumprijs voor deze producten - zoals bij de maskers gebeurde - was een algemeen verzoek de afgelopen weken.

De regering van de Canarische Eilanden heeft besloten om alle eilanden nog een week op dezelfde risiconiveaus te houden, dat betekent niveau 4 voor Tenerife, 3 voor Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Palma en 2 voor La Gomera en El Hierro.