Korte nieuwsitems - Vrijdag 22 april

Geschreven op 22/04/2022Het ministerie van Volksgezondheid zal 59,4 miljoen euro uittrekken voor de ontwikkeling en de versterking van de eerstelijns- en gemeenschapszorg. Tussen 2022 en 2023 zullen er 774 professionals (voornamelijk huisartsen, verpleegkundigen, kinderartsen, verpleegassistenten, fysiotherapeuten en administratieve assistenten) bijkomen, evenals nieuwe diensten en apparatuur en de rehabilitatie en uitbreiding van verschillende gezondheidscentra.

Het masker was woensdag niet meer verplicht in veel binnenruimtes, met enkele uitzonderingen zoals openbaar vervoer, gezondheidscentra, verpleeghuizen en apotheken. Ondanks dat dit met vreugde en opluchting werd ontvangen door de burgers waren er echter ook velen die volhardden in de gewoonte uit voorzichtigheid.

Santa Cruz zal tijdens de 4 dagen van Carnaval in juni 500 politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen. Bovendien zullen er extra bewakingscamera’s zijn en zal de haven 24/24 u. gecontroleerd worden en er zullen helikopters worden ingezet.

Beetje bij beetje worden op Tenerife weer festivals en feesten gehouden. Dit herstel van de sector verloopt volgens DJ Martin uit Tenerife echter "behoorlijk traag", iets wat hij toeschrijft aan het wantrouwen dat er bestaat bij sommige gemeenten als het gaat om het organiseren van massale evenementen. Bovendien zijn er vele uitgaansgelegenheden failliet gegaan tijdens de pandemie of werden ze omgebouwd tot restaurants, na twee jaar waarin hun activiteit beperkt is geweest.

De aankoop van een tweedehands boot op de Canarische Eilanden (Gran Canaria) voor 90 miljoen dollar door de Australische Defensie heeft in het land voor controverse gezorgd, aangezien er voorzien was dat er een nieuwe boot zou gebouwd worden in een scheepswerf in Australië. Het is een Noors schip, bekend als de Horizon Star, dat nu is omgedoopt tot ‘Australian Defence Vessel’ en het is de bedoeling om te kunnen helpen bij natuurrampen die zich in het gebied voordoen.

De Canarische boeren zijn wanhopig en omschrijven de situatie als "uiterst ernstig". Ze verliezen geld bij elke liter melk. De productiekosten lopen op tot 0,65 euro per liter en de boeren krijgen er slechts 0,46 euro voor.

De voorzitter van de havenautoriteit van Santa Cruz de Tenerife, Carlos González, verklaarde gisteren dat de haven van Granadilla investeringen aantrekt voor meer dan 500 miljoen euro, 400 miljoen vanuit particulier initiatief en 100 miljoen van openbare investeringen.

De Canarische Eilanden was de tweede autonome gemeenschap waar de aankoop van woningen door buitenlanders het meest steeg in de tweede helft van 2021 in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar met 57,1%. De Britten kopen de meeste huizen maar de Zweden kopen de duurste huizen.

De weersvoorspellingen voor het weekend zien er minder goed uit. Zo wordt er zwakke tot matige regenval verwacht op de meer bergachtige eilanden, die intenser kan zijn op de zuidoostelijke hellingen van Tenerife, La Palma en Gran Canaria. De temperatuur schommelt tussen de 16 en 21°C.

De directeur van Endesa op de Canarische Eilanden, José Manuel Valle, verklaarde afgelopen woensdag dat de boete van 16 miljoen euro, die door de regering van de Canarische Eilanden is opgelegd voor de stroomonderbreking in Tenerife in juli 2020, ongerechtvaardigd en irrationeel is. Endesa gaat in beroep tegen deze uitspraak.