Casa Fuerte in Adeje wordt onteigend door de gemeenteraad

Geschreven op 30/05/2022


Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Adeje de start goedgekeurd van het onteigeningsdossier van Casa Fuerte vanwege de duidelijke staat van verlatenheid. Dit pand werd in 1986 uitgeroepen tot een Site van Cultureel Belang in de categorie Monumenten en bevindt zich in Adeje tegenover de kerk van Santa Úrsula.

Het gemeentebestuur neemt zijn toevlucht tot de wet van 16 december 1954 van gedwongen onteigening, na tientallen jaren vriendschappelijke onderhandelingen te hebben gevoerd met de verschillende eigenaren die Casa Fuerte hebben geërfd, maar zonder resultaat.’ La Casa Fuerte’ werd in 1556 gebouwd door Pedro Ponte om de regio te verdedigen tegen de voortdurende aanvallen van piraten die de kust van Adeje 466 jaar geleden verwoestten.De burgemeester van Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga, merkte op dat de Casa Fuerte erg belangrijk is voor de stad, met een zeer krachtige symbolische waarde en het de plicht is van de gemeenteraad om het te redden.

Het laatste technische rapport dat werd ontvangen, heeft de noodzaak aangegeven om onmiddellijk te handelen voordat de schade onomkeerbaar is zoals het inzakken van daken, verslechtering van de stenen constructies en het verdwijnen van sgraffiti en keramische beeldjes van grote historisch-artistieke waarde.

Naast de restauratie van Casa Fuerte heeft de gemeente de voetgangerszone van Calle Grande gepland. Dit project wil de toegankelijkheid van de hele omgeving bevorderen, zodat de lokale bevolking en bezoekers zich gemakkelijk kunnen verplaatsen tussen de toeristische en historische zones.