De nieuwe gebruiksregels van het Teide Nationaal Park op Tenerife

Geschreven op 03/06/2022Het Ministerie van Ecologische Transitie en Bestrijding van de Klimaatverandering van de Canarische Eilanden heeft het voorlopige ‘Masterplan’ voor het gebruik en het beheer van het Teide Nationaal Park voor het publiek beschikbaar gesteld. Geïnteresseerde personen en entiteiten kunnen het document raadplegen, evenals opmerkingen en suggesties doen.

De bevoegde minister, José Antonio Valbuena, heeft benadrukt dat het plan zal bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en het natuurlijke landschap, naast het bevorderen van onderzoek en samenwerking tussen de verschillende administraties.

In het plan staat dat er toegangs- en mobiliteitsbeheer zal worden uitgevoerd in het park. Het is de bedoeling om bezoeken aan het park te organiseren met bussen of shuttles die zouden vertrekken vanuit de opstapplaatsen in Chío, Vilaflor en Portillo, waar ondergrondse parking is voorzien.

Het ontwerp stelt ook vast dat het recht van doorgang zal worden gegarandeerd voor degenen die de TF-21, TF-24 of TF-38  willen gebruiken om zich te verplaatsen van de ene locatie naar een andere locatie op het eiland.

Evenzo zal het verkeer van elk type voertuig op de wegen van het nationale park onderworpen zijn aan specifieke verkeers- en veiligheidsvoorschriften, terwijl rijden op onverharde wegen verboden zal zijn, met uitzondering voor degenen die bewakings- of beheerstaken uitvoeren, evenals voor het uitvoeren van begeleide tochten.

Eén van de meest opvallende punten van de nieuwe regelgeving heeft betrekking op fietsen, aangezien het alleen nog mag gedaan worden op de geasfalteerde wegen en niet op de wandelpaden van het nationale park. Scooters, skateboards en andere soortgelijke vervoermiddelen zijn verboden.

Wat parkeren betreft zullen er speciale parkeerplaatsen worden voorzien. Echter tijdens de openingstijden van het mobiliteitssysteem (09.00-17.00 u.) is het parkeren van elk ander voertuig dan het openbaar vervoer (bussen) verboden, met uitzondering van werknemers van het park, overheidsdiensten en het personeel van de kabelbaan en de parador.