De Canarische Eilanden zetten in op de technologie van de toekomst: de blockchain

Geschreven op 20/07/2022


De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, ondertekende gisteren een overeenkomst met de non-profitorganisatie Alastria om via de blockchain een ‘technologie-industrie’ op de archipel op te bouwen.

Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei soorten transacties zijn. In het ene geval gaat het om betalingen met een digitale munt, in het andere om belangrijke gegevens die 2 partijen uitwisselen, zoals contracten, diploma's of eigendomsbewijzen. Het maakt het mogelijk dat verschillende partijen met elkaar kunnen handelen, zonder tussenkomst van een derde partij. Een blockchain is dus een online database waarin de informatie  in blokken wordt opgeslagen en deze blokken passen precies op elkaar. Als er data aan een blockchain wordt toegevoegd of verwijderd, wordt de informatie overal gewijzigd.

Torres was erg optimistisch over de handtekening, omdat het een moedige en riskante gok is, aangezien de Canarische Eilanden de tweede autonome gemeenschap is die zich bij dit protocol in Spanje aansluit.

Hij verzekerde dat deze actie erg belangrijk is, aangezien de blockchain een belangrijk hulpmiddel is om technologieën te combineren en een groot potentieel heeft om de database op een intelligente manier en met maximale transparantie te gebruiken.

Evenzo zullen de Canarische Eilanden toetreden tot een groep van meer dan 500 organisaties die de burgers ten dienste zullen staan met maximale connectiviteit via nieuwe technologieën. Dit is de toekomst, zowel voor de overheid als particuliere initiatieven aangezien het zal dienen als een model van samenwerking tussen de verschillende bedrijven, overheden en instellingen.

In dit verband wees hij er ook op dat er in december van dit jaar op de Canarische Eilanden een bijeenkomst over digitale economie zal plaatsvinden met ministers uit meer dan 60 landen. Torres beweerde dat de blockchain-technologie de autonome gemeenschap de kans zal geven om veel sterker uit de crisis te komen. Bovendien benadrukte hij de droom om hier "een technologie-industrie” op te bouwen".

De blockchain-technologie zal bureaucratische processen versnellen zoals het aanvragen van overheidssteun omdat de bevoegde administratie diensten nu de verplichting hebben om alle gegevens te controleren, informatie die soms over de hele wereld verspreid is en complexe integraties vereist.

 “Slimme contracten” zullen het proces versnellen en het zal niet meer nodig zijn om alle informatie manueel te controleren. De administratieve bureaucratie, zoals wij die nu kennen, zal verdwijnen. Dit is waar blockchain voor staat, aldus Torres.