De Cabildo van Tenerife steunt de traditionele ambachten

Geschreven op 29/08/2022


De Cabildo en de ‘Asociación Pinolere’ versterken hun samenwerking om het voortbestaan en de ontwikkeling van de ambachtelijke sector op Tenerife te blijven bevorderen.

De regering heeft de financiële steun aan de vereniging verdubbeld voor de oprichting van een opleidingslokaal dat zal bijdragen tot de continuïteit en de redding van de oude ambachten. Eén van de opleidingen betreft een traditioneel houtbewerkingsambacht (carpintería de ribera) dat zich bezighoudt met de ambachtelijke constructie van houten boten. Een ambacht dat dreigt te verdwijnen en dat dateert uit de 15e eeuw toen de archipel begon te dienen als bevoorradings- en reparatiepunt voor de schepen die de oceaan overstaken.

De nieuwe samenwerking heeft als doel de ontwikkeling van nieuwe opleidingsactiviteiten en de verbetering van de verspreiding, de bevordering en de commercialisering van de traditionele ambachten van Tenerife.

De president van de Cabildo, Pedro Martín, benadrukte het belangrijke werk dat wordt verricht door de ‘Asociación Cultural Pinolere’ waaraan dit jaar meer dan 20.000 euro aan subsidies werd toegekend om een impuls te geven aan de projecten waarmee zij bezig zijn en aan het levend houden van de ambachten en de traditionele cultuur in het algemeen.

Hij vestigde vooral de aandacht op de 36e editie van de ‘Feria de Artesanía Pinolere’ die doorgaat op 2, 3 en 4 september, een van de belangrijkste evenementen in de sector, waar het werk van 165 ambachtslieden zal worden tentoongesteld die voor het overgrote deel afkomstig zijn van Tenerife.

De ambachten zijn een belangrijk onderdeel van de toeristische attracties en de lokale economie van veel gemeenten op het eiland en het is de plicht van de overheidsinstanties om met de sector samen te werken om de levensvatbaarheid te garanderen. De aanwezigheid op beurzen, tentoonstellingen en markten is erg belangrijk, zowel op het eiland als erbuiten, teneinde de verkoop van de ambachtelijk gemaakte produkten onder de plaatselijke bevolking en de toeristen te bevorderen, aldus Martín.