Het Zuiden van Tenerife leidt het herstel van de werkgelegenheid.

Geschreven op 26/10/2022


Het toerisme herstelt in een goed tempo, en op Tenerife in het bijzonder, en dat is te zien in de werkloosheidscijfers die de kracht aantonen van de toerismesector. De grootste dalingen van de werkloosheidscijfers in de afgelopen 12 maanden op Tenerife werden geregistreerd in de vijf gemeenten van het Zuiden met het hoogste aantal hotelbedden. Adeje leidde de daling (-31,5%), gevolgd door Santiago del Teide (-29,4%), Guía de Isora (-28,9%), Arona (-25,6%) en San Miguel de Abona (-22,12%).

Volgens gegevens van de openbare dienst voor arbeidsvoorziening heeft de hotelsector in het afgelopen jaar tussen oktober 2021 en september 2022 bijna de helft van de in Tenerife ondertekende arbeidsovereenkomsten (47,1%) gecreëerd, een groot verschil met de overige sectoren: handel (14%), landbouw (13,3%), bouw (12,6%) en industrie (9,6%).

José Ángel Rodríguez, hoogleraar toegepaste economie, verklaarde dat de markt in de toeristische sector zich in een "overgang" bevindt. Gezien de onzekere economische situatie zijn de werkgevers niet onmiddellijk bereid meer personeel aan te nemen, al leeft het gevoel bij de werknemers dat ze nog nooit zoveel werk hebben gehad. Het herstel staat nog in de kinderschoenen, benadrukte de deskundige, maar er is een positieve flow en voor de volgende maanden is de hoop gevestigd op de overwinteraars. Zij zullen ongetwijfeld de rekening maken of het interessant is om de winter op de archipel door te brengen omdat een deel van de reis wordt betaald door te besparen op het energieverbruik in eigen land.

Maar de officiële statistieken weerspiegelen ook een minder gunstige realiteit, die van de kortstondige contracten, en waarschuwt voor baanonzekerheid op de eilanden, waarbij veel mensen de arbeidsmarkt in minder dan een week betreden en verlaten: 12% van alle contracten die vorige maand op de archipel werden ondertekend (7.727 van 64.249) had een looptijd van 1 tot 3 dagen. Hiervan kwam bijna 40% (2.980) overeen met de horeca, die enkel extra personeel aanwerft bij evenementen zoals bruiloften en feesten.

Op gans de Canarische Eilanden staan ​​momenteel 188.661 mensen ingeschreven bij de arbeidsbureaus die op zoek zijn naar een baan. Dat zijn er bijna 25.000 minder dan een  jaar geleden.