Waarschuwingssysteem ES-Alert getest in Garachico

Geschreven op 12/11/2022Een nieuw waarschuwingssyteem ‘ES-Alert’ werd afgelopen donderdag getest in twee Canarische gemeenten, in Garachico op Tenerife en in Valleseco op Gran Canaria.

Beide locaties werden geselecteerd vanwege hun unieke eigenschappen die het mogelijk maken de werking van het waarschuwingssysteem te testen, aangezien ze worden blootgesteld aan bepaalde risico's.

Dit project stelt gebruikers van mobiele telefoons in staat om per sms op de hoogte te worden gesteld van rampen of noodsituaties zoals branden, overstromingen, ongunstige weersomstandigheden of chemische ongevallen zonder de noodzaak om een ​​applicatie te installeren.

Het is 12.00 uur 's middags en de gemeente Garachico bereidt zich voor op de test van het ES-Alert-systeem. Om 12.03 uur legt Techy, 43 jaar, aan zijn 80-jarige moeder Carmen uit wat er gaat gebeuren: “Ze gaan een dienst testen die ons op de hoogte stelt wanneer er noodgevallen zijn. Nu ga je zien hoe ik een bericht zal ontvangen dat een bepaald geluid maakt en dat niet zal stoppen totdat ik het bericht gelezen heb.”

Om 12.07 uur gebeurt het: bijna alle mobiele telefoons in het centrum van Garachico beginnen te rinkelen. Ondanks dat alle inwoners op de hoogte waren gebracht, waren toch vele mensen verrast.

"Normaal gesproken staat mijn telefoon op de stille modus, dus ik begreep niet waarom hij zo vaak overging. En toen ik zag dat hetzelfde gebeurde bij meerdere mensen, werd ik bang totdat ik begreep wat het was”, bekent de 37-jarige Laura.

"Ik was op de hoogte van wat er ging gebeuren, maar noch mijn vriend noch ik zelf hebben een bericht ontvangen", legt María uit, eraan toevoegend dat ze het een geweldig initiatief vindt zolang in de toekomst iedereen een waarschuwing ontvangt.

Er is dus nog werk aan de winkel om het systeem te optimaliseren. Een ander probleem meldt Techy die vertelt dat zijn moeder geen melding heeft ontvangen omdat ze nog een oude telefoon heeft zonder internetverbinding. Hij hoopt dat ze dit in de toekomst kunnen oplossen want er zijn veel oudere mensen die alleen wonen en die niet onwetend mogen blijven.