Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Maandag 21 november

Geschreven op 21/11/2022Een vliegtuig dat zaterdag op de internationale luchthaven Tenerife Sur-Reina Sofía is opgestegen met bestemming Kopenhagen (Denemarken), is teruggekeerd naar het eiland nadat het had aangegeven dat het een technisch probleem had met betrekking tot de druk in de cabine. Na anderhalf uur kon het vliegtuig veilig landen nadat het voldoende brandstof had opgebruikt.

De laatste tijd werd er een golf van benzinediefstallen gemeld in voertuigen in het noorden van Tenerife. In twee maanden tijd zijn er 50 klachten ingediend van Tacoronte tot Santa Úrsula en een groep burgers verzamelt al handtekeningen om bewakingscamera's en meer veiligheid in de regio te vragen.

De Stichting Diario de Avisos brengt de film 'Greenland Expedition' in première in Tenerife, bekroond in Washington. Drie Canarische expeditieleden spelen de hoofdrol in de film die op 1 december wordt vertoond in Multicines Tenerife. Deze documentaire heeft als doel de samenleving bewust te maken van de impact van de menselijke activiteiten op het milieu en de effecten van de klimaatverandering.

De Regeringsraad van de Canarische Eilanden keurde vrijdag de financiering goed van het Arthropocan-project met 22.500 euro met als doel het ontwikkelen van een intensieve kweek van ongewervelde dieren op de eilanden voor de productie van voer en meel voor dierlijke consumptie.

De Cabildo van Tenerife heeft zaterdag en zondag de Masca-kloof afgesloten vanwege de slechte weersomstandigheden. Ze deden dit via een video op de sociale netwerken waarin duidelijk de kracht van de wind kon worden waargenomen.

De Canarische Eilanden meldden de afgelopen week zes doden, waarvan 3 op Tenerife en 3 op Gran Canaria, en 658 positieven voor SARS-CoV-2 onder de mensen ouder dan 60 jaar. Alle sterfgevallen zijn mensen tussen de 83 en 91 jaar. Het totale aantal doden sinds het begin van de pandemie stijgt tot 2.119.

Het eiland Tenerife houdt niet op demografisch te groeien, het heeft Gran Canaria jaren geleden ingehaald in bevolkingsgroei en is het eiland dat de meeste migranten opvangt, maar niettemin verliest de hoofdstad inwoners. De reden hiervan is mogelijk de moeilijkheid om toegang te krijgen tot huisvesting.

Tenerife is het enige eiland dat sinds 2020 een vulkanisch risicoplan heeft. Nu heeft de Cabildo van Tenerife in samenwerking met INVOLCAN een forum over vulkanische risico’s georganiseerd met als doel de bevolking te leren hoe te handelen bij een natuurramp zoals een vulkaanuitbarsting op La Palma.