Korte nieuwsitems - Canarische Eilanden - Vrijdag 6 januari

Geschreven op 05/01/2023Ondanks het verlies aan koopkracht op de Canarische Eilanden in het licht van de snel stijgende inflatie (die 15% bereikt in voedsel), de stijging van de elektriciteits- en brandstofprijzen, de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over het economische klimaat liggen de verkoopcijfers tijdens de eindejaarsperiode 10% hoger dan in 2021.

Gisteren werd het levenloze lichaam van Leoncio Martín Salcedo gevonden die sinds 23 september 2022 was vermist en het laatst was gezien in El Sauzal. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Agenten van de Guardia Civil hebben 29 kilo avocado’s in beslag genomen in een groente- en fruitwinkel in El Sauzal. De uitbater beschikte niet over de bijbehorende documentatie die de legale oorsprong van de aangeboden producten bewijst. Dit soort overtredingen brengen economische sancties met zich mee variërend van 4.000 tot 150.000 euro.

De Canarische Eilanden sluiten 2022 af met bijna 20.000 werklozen minder. Het aantal werklozen, geregistreerd in de kantoren van de openbare diensten voor arbeidsvoorziening, bedroeg in december 183.160 personen.

Het Rode Kruis ontving woensdagmorgen rond 02:04 het bericht van de Guardia Civil om humanitaire hulp te verlenen bij de aankomst van een boot met 21 migranten, waarvan 4 kinderen. Het is al de vijfde boot dit jaar en er zijn in het nieuwe jaar al meer dan 200 migranten toegekomen op de eilanden.

Transportes Interurbanos de Tenerife (Titsa bussen) heeft reeds meer dan 12.768 aanvragen gekregen voor de gratis vervoerpassen. Door gratis busvervoer aan te bieden vanaf 1 januari op Tenerife ligt het aantal aanvragen negen keer hoger dan in dezelfde periode van 2022. En bij de terugkeer naar de scholen volgende week verwacht met een tweede golf van registraties.

De Canarische Eilanden is de tweede gemeenschap, na Murcia, met het hoogste percentage daklozen. Cáritas heeft meegedeeld dat er alleen op Tenerife meer dan 1.700 personen in grotten, ruïnes en ravijnen slapen. De helft daarvan is al meer dan 3 jaar dakloos.

De Canarische Vereniging van Middelgrote en Grote Distributiebedrijven (Asodiscan) ontkent dat grote winkels de markt misbruiken en misleiden om de prijzen van voedsel en basisproducten te verhogen. De minister van Financiën, Román Rodríguez, beschuldigde hen eerder deze week in een interview van oneerlijke praktijken met winstmarges van 30% tot 40%.

Het lijk van een vrouw, die niet kon worden geïdentificeerd, werd woensdag gevonden in een rotsachtig gebied in de gemeente Antigua op Fuerteventura. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Er werd een gerechtelijk onderzoek ingesteld.

De traditionele Driekoningen-cake “De Roscón de Reyes” van La Orotava verbreekt dit jaar alle records met een lengte van 570 meter waarmee het de grootste roscón de reyes van de Canarische Eilanden is en een van de grootste in Spanje. Het is een soort taart in de vorm van een donut met een gat in het midden en de taartranden zijn belegd met gesneden gekonfijt fruit.