Trailer: Tenerife een vervuild eiland (video)

Geschreven op 01/02/2023


De trailer van de tweede aflevering van de Save Tenerife-serie, getiteld "Tenerife: een vervuild eiland", is zojuist vrijgegeven. In dit stuk wordt uitgebreid ingegaan op de ernstige situatie waarin het eiland zich bevindt door de lozing van afvalwater in zee.

Dit stuk is gemaakt door de documentairemaker uit Tenerife, Felipe Ravina en laat zien hoe er in Tenerife in totaal 209 lozingpunten zijn waar dagelijks meer dan 50 miljoen liter vervuild water in zee wordt gedumpt. Hierdoor worden mariene ecosystemen aangetast en het is een bedreiging voor de gezondheid van de mensen.

"Ik heb maandenlang opnames onder water gemaakt om de mensen de ernst te laten zien van dit probleem dat ons allemaal treft en dat ze reeds tientallen jaren voor ons verborgen hebben gehouden", zegt Ravina.

"Ik heb niet alleen geprobeerd om de meest spectaculaire beelden vast te leggen, in dit geval alles behalve mooie beelden die deze situatie van dichtbij laten zien, maar ook met getuigenissen van experts in het veld die het probleem kunnen uitleggen en oplossingen kunnen voorstellen”.

Deze trailer gaat ook over het bekende geval van Daniel, een kind dat na het inslikken van vervuild water op een strand in El Médano, een beroerte kreeg en op het punt stond zijn leven te verliezen.

Bovendien komen oor-, huid- en maaginfecties steeds vaker voor bij surfers en zwemmers in het algemeen.

Juan Rumeu, voorzitter van de ‘Asociación Empresarial Canaria de Consultores Medioambientales’, bekritiseert op zijn beurt dat het geld dat wordt uitgegeven aan rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt gepubliceerd omdat het goed is voor politici voor hun campagne, maar ze zetten niet echt de nodige middelen in om te voorkomen dat de wateren niet langer vervuild raken en mensen ziek worden op de stranden.

Deze aflevering is binnenkort beschikbaar op het YouTube-kanaal "Especies de Canarias", waar ook de eerste aflevering van de serie en de volledige documentaire te vinden zijn.