Logo ‘100% Canarisch ras’ goedgekeurd voor de Canarische kameel

Geschreven op 22/02/2023Het Ministerie van Landbouw heeft toestemming gegeven voor het gebruik van het logo ‘100% Canarisch ras’, aangevraagd door de Vereniging van Fokkers van de Canarische kameel.

Dit logo vertegenwoordigt een belangrijke steun voor het behoud van dit ras dat met uitsterven wordt bedreigd en waarvan er wereldwijd 700 exemplaren zijn geregistreerd.

De voorzitster van de vereniging, Guacimara Cabrera, heeft het belang van dit logo benadrukt. “Dit logo geeft de welverdiende erkenning aan een ras dat nauw verbonden is met de geschiedenis van de Canariërs, dat heeft bijgedragen aan onze manier van leven en economische en sociale ontwikkeling. Deze erkenning zal bijdragen aan een betere bescherming van de Canarische kameel. Bovendien stelt het de consumenten in staat producten van onze autochtone rassen te herkennen”;

De geschiedenis van de kamelen op de Canarische Eilanden gaat ver terug in de tijd en de eerste kamelen kwamen hier toe met het begin van de expedities vanaf het Afrikaanse continent. De goede aanpassing van de kamelen aan de Canarische eilanden leidde tot een uitbreiding over de hele archipel.

Historisch gezien heeft het gediend als lastdier en vervoerde het goederen over korte en lange afstanden maar tegenwoordig wint de zuivelproductie aan relevantie, aangezien kamelenmelk een product is met een hoge voedingswaarde.