Op zoek naar geothermische energie in het zuiden van Tenerife

Geschreven op 02/03/2023Aardwarmte is een milieuvriendelijke energiebron. Het wordt ook wel geothermie genoemd. Warmte uit de ondergrond is een duurzame vorm van energie. Voor aardwarmte moet honderden meters tot een paar kilometer diep geboord worden. Uit de diepte wordt warm water omhoog gepompt. Afhankelijk van de temperatuur kan die warmte gebruikt worden voor verwarming of het opwekken van elektriciteit.

De regering van de Canarische Eilanden heeft Repsol twee exploratievergunningen verleend voor het onderzoek naar geothermische bronnen in het zuiden van Tenerife namelijk in de gemeenten Arico, Granadilla de Abona, Adeje, Guía de Isora en Santiago del Teide.

De Canarische regering heeft herhaald dat het nodig is acties te bevorderen die de koolstofarme economie van het eiland garanderen en de afhankelijkheid van energiebronnen uit het buitenland verminderen.

Op de Canarische Eilanden worden sinds de jaren ‘70 geothermische studies uitgevoerd in de exploratiefase vooral op Tenerife, Gran Canaria, La Palma en Lanzarote, de eilanden met het grootste potentieel in dit soort duurzame en schone energie.

Het bedrijf Repsol is reeds bezig met een project op het eiland Gran Canaria om te bepalen of er voldoende warmte in de ondergrond is om hernieuwbare energie op te wekken.