Onzekerheid in actief toerisme

Onzekerheid in actief toerisme

Geschreven op 11-05-2020
Guy Devos


Bedrijven die zich bezighouden met activiteiten die nauw contact ebben met de natuur, zoals Patea Tus Montes, worden geconfronteerd met de gevolgen van de Covid-19-crisis zonder dat ze weten welke beperkende maatregelen er zullen genomen worden deze activiteiten zullen aangekleed krijgen.

Het actief toerisme stopte op 14 maart, zoals vele andere economische activiteiten, maar de toekomst is nog steeds vol twijfels en onzekerheden, volgens berg- en wandelsportgids en bezieler van het Orotavense bedrijf Patea Tus Montes, José María Pérez Baso.

Niemand weet nog hoe de activiteit kan worden hervat, die bijna uitsluitend afhankelijk zal zijn van lokale klanten en nationaal toerisme, als dat terugkeert. Ook weet niemand of het mogelijk is om om nog langer te overleven zonder de activiteiten die door de overheid of door de onderwijscentra worden georganiseerd.

Gezien de bezorgdheid en de onzekerheid in de sector zien we nu al dat er efficiëntere maatregelen worden voorgesteld om de kleine ondernemingen en de lokale gidsen te helpen. Zo zou er vrijstelling van betaling van de quota voor zelfstandigen kunnen toegelaten worden op een gedeeltelijke manier, uitstel of gedeeltelijk uitstel van betaling van de IGIC zonder rente, of bonussen uitgereikt worden in de sociale zekerheid en werknemersaftrek, of uitstel van betaling van quota voor hypotheekleningen zonder rente.

‘Geconfronteerd met de gedwongen stopzetting voor onbepaalde duur van de toeristische activiteiten, is iedereen geconfronteerd geworden met massale annuleringen, naast verzoeken om teruggave van enkele voorschotten. Daar komt het opschorten van de naschoolse activiteiten die zich bezighouden met vrijetijds- en milieu-educatie, een andere grote pijler die ons steunt in tijden van schaarser wordend toerisme’ legt José María Pérez Baso uit.

‘De onzekerheid van het maximum aantal deelnemers, de mogelijkheid zijn om gebruik te maken van collectief vervoer, de verplichting om handschoenen of maskers te dragen, zijn criteria waarover wij nog geen duidelijkheid hebben’, erkent Baso.

Ondanks deze onzekerheden houden bedrijven zoals Patea Tus Montes een programma van actieve routes voor de zomer en overwegen zij activiteiten met kleine groepen en avontuurlijke activiteiten zoals abseilen en zeekajakken en beklimmingen naar Teide langs de beroemde Route 040.