Eerste Tenerfiaanse brandweervrouw naar Rescue Days in Munchen

Eerste Tenerfiaanse brandweervrouw naar Rescue Days in Munchen

Geschreven op 12-05-2020
Guy Devos


Patricia Paulsen, de eerste Spaanse brandweerman in de Europese reddingselite...
De inwoner van Tenerife, die is geaccepteerd als instructeur bij Weber Rescue, is al 17 jaar bij de vrijwillige brandweer van Adeje en combineert haar passie voor het redden van levens met het runnen van een hotel.

Patricia Paulsen uit Tenerife is de eerste Spaanse brandweervrouw die de Rescue Days mag  bijwonen, die het prestigieuze bedrijf Weber Rescue System, wereldleider op het gebied van reddingsmaterieel, organiseert.

Patricia Paulsen is al 17 jaar lid van het korps Bomberos Voluntarios de Adeje, waarvan ze het hoofd personeelszaken is en deze job combineert met haar beroep als hotelmanager in Costa Adeje.

Ze legt uit dat de opleiding tot instructeur,  in oktober in Duitsland, is gewijd aan verschillende ongevallensituaties en het aanleren van de nodige technieken die daarbij gebruikt kunnen worden om slachtoffers te bevrijden. Op diverse gebieden zijn er workshops waarbij specifieke problemen on de loep genomen worden, denk maar aan nieuwe voertuigen, airbags, zoals elektrische en LPG-voertuigen, vrachtwagens en bussen.
Zij vreest echter dat, als gevolg van de coronavirus crisis, deze opleiding zal worden uitgesteld, waaraan bijna 900 deelnemers over de hele wereld, zullen deelnemen.

Het is echter niet de eerste keer dat de in Tenerife geboren vrouw de 'Weber Reddingsdagen' bijwoont. Vorig jaar was ze al betrokken bij de vertalingen voor de internationale deelnemers. Dit jaar zal ze zich volledig inzetten als instructrice op de conventie die in oktober in München is gepland.

'Ik kijk uit naar de reis die mij als Weber Rescue Instructor in het programma zet om samen met mijn seniorcollega's cursussen te geven, zodat ik me dag na dag kan blijven verbeteren en deze kennis kan doorgeven aan andere professionals. Ik wil deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om mijn collega-veteranen van de brandweer van Adeje te bedanken voor hun lessen, die mij hebben geholpen om een van mijn dromen te vervullen', zegt Patricia, terwijl ze eraan herinnert dat het korps van Adeje uit 37 vrijwillige brandweerlieden bestaat, waarvan twee vrouwen.

Voor haar is het verschil tussen een professionele brandweerman en een vrijwilliger "is dat sommigen betaald krijgen en anderen niet, afgezien van het feit dat de eerste een wedstrijd moeten passeren", wat duidelijk maakt dat "ik nooit heb overwogen om betaald te krijgen als brandweerman, onder andere omdat wat mij voedt het hotelmanagement is".

Om vrijwillig brandweerman te worden moet je een jaar een stage volgen en moet je slagen in een examen die op het einde van een cursus wordt afgenomen. Daarnaast moet je ook slagen in een praktiscgh examen. Vanaf dat moment ben je vrijwillige brandweerman of -vrouw en ben je beschikbaar in een 24-uur dienstregeling voor alle incidenten die door de hulpcentrale 112 wordt doorgegeven.
Patricia geeft toe dat er door de coronacrisis minder interventies genoteerd worden.

De eilandregering wil de zuidelijke regio versterken met een professionele brandweerploeg, naast de reeds bestaande in San Miguel de Abona en die in Güímar. Daarvoor komt Guía de Isora of Arona in aanmerking.